Ingezonden persbericht


PERSBERICHT Koninklijk Horeca Nederland

HORECA KAMPT MET EXTREME LOKALE LASTENDRUK

WOERDEN, 16 maart 2004 -- Het CBS heeft vandaag bekend gemaakt, dat de lokale lasten voor het bedrijfsleven dit jaar met gemiddeld 7,1 % zijn gestegen. De horeca verricht al enige jaren continu onderzoek* naar de lokale lasten en constateert dat de lasten voor de horeca nog meer stijgen, bijvoorbeeld de leges voor vergunningen, precariorechten terrassen ( gemiddeld 12,5 % **) en toeristenbelasting (8,8%).

Het is wrang te constateren, dat aan de ene kant op nationaal niveau de regering inzet op 25% minder administratieve lasten, maar aan de andere kant gemeenten en provincies vanuit hun autonomie de lokale lastendruk juist verhogen. Koninklijk Horeca Nederland ijvert al jarenlang voor een standaardisering van tarieven zodat bij een vergelijking exorbitante stijgingen van lokale lasten direct zichtbaar worden.

In het najaarsakkoord hebben de sociale partners en het kabinet over de lonen afgesproken dat voor 2004 en 2005 de nullijn gehanteerd wordt. Koninklijk Horeca Nederland is van mening dat lokale en provinciale overheden zich daar in hun tariefstelling bij dienen aan te sluiten. Immers, die nullijn geldt ook voor de salarissen van de ambtenaren. Het kan in elk geval niet zo zijn dat gemeenten en provincies de prijs voor de factor arbeid toch verhogen binnen de kostprijs van vergunningen.


* continu onderzoek omvang en hoogte van de leges door het Bedrijfschap Horeca en Catering **onderzoek Misset Horeca


---

Noot voor de redactie -