Provincie Utrecht

Persbericht

Provincie investeert ruim vier ton in Utrechtse wandelpaden

16-3-2004
De provincie Utrecht trekt dit jaar 420.000 euro uit om het wandelen in de provincie te bevorderen. Met dit geld worden 23 projecten ondersteund die het aanbod van wandelroutes en -voorzieningen in de provincie verder vergroten.

Gedeputeerde staten hebben deze week de begroting en het uitvoeringsprogramma 2004 voor het project Wandelen in Utrecht vastgesteld. Dit is een van de tien projecten op de Agenda 2010 waarmee het provinciebestuur wil investeren in de Utrechtse samenleving. Doel van het project is het tot stand brengen van een provinciedekkend bewegwijzerd wandelpadennetwerk. Het netwerk heeft iedereen die wil wandelen wat te bieden: lange of korte routes, een rondje of een lijn, in de bossen of in de polder.

Nieuwe routes
De provincie kiest er in dit project voor lopende initiatieven te ondersteunen. Gedeputeerde Van Bergen: "Daar zijn er meer dan genoeg van, het bruist in de Utrechtse wandelwereld. Door financiële en/of personele ondersteuning te bieden kunnen nieuwe routes worden toegevoegd aan het netwerk van wandelpaden in onze provincie. Vorig jaar hebben we de eerste zestien projecten geselecteerd. De helft daarvan is inmiddels gereed en er worden op korte termijn nog vijf projecten afgerond. Daaronder is ook het Snipperpad in Leidsche Rijn, dat op 24 maart ter gelegenheid van Boomfeestdag officieel wordt geopend."

Het uitvoeringsprogramma 2004 telt in totaal 23 projecten, waaronder klompenpaden in Renswoude, Scherpenzeel en Stoutenburg, het laarzenpad in de Amerongse Bovenpolder en de Tiendweg in Montfoort. In het project Te voet de stad uit worden vijf routes aangelegd die de wandelaar vanuit de stad Utrecht het ommeland in voeren. Het is de bedoeling dat alle 23 projecten voor 1 juli 2005 zijn gerealiseerd.

Van Bergen benadrukt dat er naast de aanleg van wandelroutes ook wordt geïnvesteerd in andere voorzieningen voor wandelaars. Zo trekken GS 60.000 euro uit voor de plaatsing van circa vijftig speciale provinciebankjes langs de routes die worden aangelegd. Ook figuurlijk wordt er dit jaar aan de weg getimmerd. Om de wandelmogelijkheden in Utrecht beter bekend te maken bij inwoners en bezoekers start de provincie dit jaar samen met Utrecht Toerisme en Recreatie een promotiecampagne. Ook zal RTV Utrecht dit voorjaar vijf afleveringen van Utrecht Buiten wijden aan de mogelijkheden om te wandelen en fietsen in de provincie Utrecht.

Meer informatie: Karin Obdeijn, telefoon 030 258 2192 of Karin.Obdeijn@provincie-utrecht.nl