Provincie Utrecht

Persbericht

Huisvesting statushouders verbetert licht

16-3-2004
Het afgelopen halfjaar hebben gemeenten in de provincie Utrecht 244 statushouders gehuisvest. Toch zijn er per 31 december 2003 nog 24 statushouders die op een huis wachten in de provincie. Dit is een verbetering ten opzichte van de situatie over het eerste halfjaar van 2003; toen wachtten nog 45 mensen op een huis. Gemeenten krijgen ieder halfjaar een taakstelling opgelegd naar rato van het aantal inwoners. De provincie rapporteert elk half jaar aan het rijk over de vorderingen.

Sommige gemeenten slagen erin meer statushouders te huisvesten dan hun taakstelling; andere gemeenten lopen achter. De achterstandsgemeenten die onder provinciaal toezicht vallen hebben hun achterstand ten opzichte van het eerste halfjaar van 2003 bijna gehalveerd (van 86 naar 45); bij de BRU-gemeenten is de achterstand iets opgelopen (van 234 naar 244). Doordat er ook gemeenten zijn die meer statushouders huisvesten dan volgens hun opdracht nodig is, is het aantal wachtenden per saldo nog slechts 24.
In gesprekken met gemeenten die achterlopen blijkt dat zij steeds meer moeite hebben statushouders aan een huis te helpen. De statushouders in de asielzoekerscentra die op een huis wachten zijn vrijwel uitsluitend alleenstaanden. De woningvoorraad in de meeste gemeenten is hier niet op afgestemd; daarom duurt het soms lang voordat het Centraal Orgaan voor opvang Asielzoekers (COA) en gemeenten een geschikte woning voor hen hebben gevonden. Niettemin zullen de achterlopende gemeenten, Maarssen en De Bilt in het BRU gebied en Loenen en Woerden in het gebied van de provincie, een flinke inhaalslag moeten leveren. Met het BRU, Loenen en Woerden zal dan ook bestuurlijk overleg worden gevoerd.

Meer informatie: Marja van Buuren, telefoon 030 258 3207 of Marja.van.Buuren@provincie-utrecht.nl