Provincie Utrecht

Persbericht

Ruim 3.000.000,- in 2004 om wachtlijsten jeugdzorg op te lossen Deel wachtlijsten in jeugdzorg weg

16-3-2004
Jongeren die in de problemen zitten, moeten snel en goed geholpen worden. Wachtlijsten in de jeugdzorg zijn onaanvaardbaar. Gedeputeerde Staten hebben besloten ruim 3.000.000,- aan te wenden om de wachtlijsten te bestrijden. De verwachting is dat wachtlijsten in de pleegzorg en de zorg waarbij jongeren thuis kunnen blijven wonen dit jaar nog verdwijnen. De wachtlijsten voor jongeren die in een instelling worden geholpen, blijven nog bestaan. Om dit op te lossen vraagt de provincie opnieuw om voorstellen. Dit keer worden ook jeugdzorginstellingen buiten de provincie actief benaderd.

"Op 1 januari is opnieuw vastgesteld hoeveel kinderen en jongeren langer dan 45 dagen wachtten op hulp. En is bekeken wat voor soort hulp ze nodig hebben. Vervolgens is aan zorginstellingen gevraagd wat zij te bieden hebben om de wachtlijsten op te lossen. In totaal heeft de provincie 46 offertes ontvangen van 8 verschillende jeugdzorg instellingen. Besloten is 22 offertes te honoreren. Namelijk alleen die aanbiedingen die de wachtlijsten ook werkelijk en op korte termijn zullen verminderen", aldus gedeputeerde Kamp. Ook is er geld uitgetrokken om kinderen en jongeren sneller door te verwijzen en voor een doelmatigheidsonderzoek. In totaal is er 3.082.575,- mee gemoeid. Met dit offertetraject loopt de provincie vooruit op de nieuwe Wet op de Jeugdzorg. Een wet die ervoor zorgt dat de cliënt centraal staat door onder meer marktwerking en efficiency.

Cijfers
Gedeputeerde Kamp: "Als de vraag zich ontwikkelt zoals verwacht, dan staan er eind dit jaar gelukkig veel minder kinderen en jongeren op een wachtlijst."

De cijfers:

residentieel

(in instelling)

pleegzorg

dagbehandeling
(in instelling)

intensief ambulant (thuis wonend)

Wachtlijst per 1 jan 2004

93

53

72

49

Wachtlijst per 1 jan 2005

55

0

72

0

Nieuw offertetraject
Kamp: "Jammer genoeg zijn er geen voorstellen binnen gekomen voor de dagbehandeling. En te weinig voor de residentiele zorg. Dit komt onder meer omdat het lastig is extra plaatsen te creëren als er niet direct huisvesting voor handen is. Ik verwacht dat dit in een tweede offerteronde beter zal gaan. Er is meer tijd om voorstellen te maken. En voor de zekerheid vragen we ook aanbieders buiten de provincie om te reageren. Geen wachtlijsten meer in 2007. Dat is onze doelstelling en dat zullen we ook halen. " In totaal is er voor 2004 nog 1.604.925,- beschikbaar voor het tweede offertetraject. In april wordt dit traject gestart.

Meer informatie: Irma Vermeend, telefoon 030 258 2153 of Irma.Vermeend@provincie-utrecht.nl