Provincie Utrecht

Persbericht

Provincie Utrecht trekt buitenlandse bedrijven aan

16-3-2004
De provincie Utrecht is actief als 'makelaar' bij het aantrekken van buitenlandse ondernemingen. In 2003 leverde bemiddeling van de provincie op dit specifieke terrein in elk geval tien nieuwe bedrijven op. Deze ondernemingen komen vooral uit Engeland, VS en Canada. Het neerstrijken van deze bedrijven betekent voor de Utrechtse economie een extra investering van ruim 6,9 miljoen.

Daarmee haalt de provincie Utrecht ruimschoots de doelstelling in het Economisch Beleidsplan om jaarlijks 4-5 nieuwe bedrijven te werven. Utrecht is in trek als vestigingsregio voor met name kennisintensieve bedrijven, zo blijkt uit de economische acquisitieresultaten van 2003. Opvallend is dat in de lijst van geworven bedrijven vooral namen staan van ICT en biomedische bedrijven. Vaak kiezen deze ondernemingen de provincie Utrecht uit als Europees hoofdkwartier. Voorbeelden zijn: American Medical Systems (USA/gevestigd in Breukelen), Stentor (USA/gevestigd in Utrecht) en het Amerikaanse biotech bedrijf PsychoGenics dat Utrecht koos voor activiteiten op het vlak van productontwikkeling en onderzoek.

Netwerk Provincie Utrecht
Deze bedrijven zijn Utrecht binnengekomen via een relatienetwerk. Zo onderhoudt de provincie contacten met het ministerie van Economische Zaken, de Utrechtse gemeenten, consultants, financiers en diverse bedrijfsmakelaars in de regio. Ook de website www.investinutrecht.com en deelname van de provincie aan buitenlandse beurzen leverde nieuwe contacten op met geĂŻnteresseerde buitenlandse investeerders.

Meer informatie: Ron van Dopperen, telefoon 030 258 31 96 of Ron.van.Dopperen@provincie-utrecht.nl