VVD



Nieuws

16 mrt 2004 - Kamervragen over personen in
asielopvang uit nieuwe EU-landen

Vragen van het lid Visser (VVD) aan de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie over personen in de asielopvang uit landen die per 1 mei 2004 toetreden tot de Europese Unie

1. Bevinden zich in de asielopvang in Nederland personen uit landen die per 1 mei 2004 toetreden tot de Europese Unie? Om hoeveel personen gaat het? (Gaarne per land uitsplitsen.)

2. Zo ja, hoe lang bevinden deze personen zich reeds in de Nederlandse asielopvang?

3. Zo ja, waarom zijn de aanvragen van deze personen niet reeds in de procedure in de Aanmeldcentra afgewezen? Waarom kunnen deze mensen niet terugkeren naar het land van herkomst?

4. Deelt u de opvatting, dat de in vraag 1 bedoelde personen in principe afkomstig zijn uit veilige landen en de aanvragen dus snel kunnen worden afgehandeld ? Zo neen, waarom niet? Zo ja, is het mogelijk om deze personen snel uitsluitsel te geven over hun asielaanvragen? Bent u bereid om dat te doen?

5. Hoe zal na 1 mei 2004 met asielaanvragen van personen uit de nieuwe lidstaten van de Europese Unie worden omgegaan? Deelt u de mening, dat deze aanvragen reeds in de Aanmeldcentra kunnen worden afgedaan?

16 maart 2004