Gemeente Heerlen

Selectieve besluitenlijst collegevergadering 16 maart 2004

SO - 4396 Voortgang samenwerking Servicepunt Handhaving (SEPH) 2005-2010 Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de samenwerking tussen verschillende handhavingspartners, waaronder gemeente, provincie Limburg, politie en dergelijke, voor 2004 voort te zetten. Op dit moment zijn namelijk nog onvoldoende garanties aanwezig om de meerwaarde van het SEPH voor de gemeente Heerlen voor de periode 2005-2010 blijvend aan te tonen. In april zijn alle standpunten van de handhavingspartners in Limburg bekend. Dan zal ook een definitief voorstel worden geformuleerd door het SEPH en ter besluitvorming aan de B&W's en zonodig de gemeenteraden in Limburg worden voorgelegd. Op 1 januari 2005 wordt definitief besloten over eventuele voortzetting tot 2010.

In 1999 is de Bestuursovereenkomst Milieuhandhaving Limburg (periode 1999-2004) ondertekend, waarin afspraken zijn gemaakt over de samenwerking op het gebied van de handhaving tussen de verschillende handhavingspartners. In dat kader is ook het Servicepunt Handhaving (SEPH) opgericht. Op 1 januari 2005 loopt de bestuursovereenkomst af. Ook vervalt per 1 juli 2005 de gedeeltelijke financiering van het SEPH vanuit het Ministerie van VROM.

WWS - 3325 Analyse van de collectieve aanvullende ziektekostenverzekering voor minima in relatie tot inkoop en aanbesteding Naast de reguliere nominale premie voor ziektekosten heeft iedereen de mogelijkheid zich aanvullend te verzekeren tegen ziektekosten. Heerlen wil deze aanvullende verzekering collectief gaan afsluiten ten behoeve van de minima in de vorm van categoriale bijzondere bijstandsverstrekking. De collectieve verzekering bestaat uit een standaard aanvullende ziektekostenverzekering met daarboven op een pakketuitbreiding. Doordat de gemeente de verzekering voor veel mensen tegelijk afsluit, krijgen de mensen meer vergoedingen voor minder premie.

WWS - 4676 Nota Studeren in Heerlen (Heerlen onderwijs- en studentenstad) In het convenant 'Heerlen onderwijs- en studentenstad' (2001) hebben de gemeente, Hogeschool Zuyd, Arcus College en Open Universiteit Nederland afgesproken Heerlen als studentenstad verder te promoten. Dit is opgepakt door de stuurgroep Heerlen onderwijs- en studentenstad (genoemde partijen samen met studenten). Het college heeft vandaag ingestemd met de nota Studeren in Heerlen van de stuurgroep. De nota dient als een kader voor de activiteiten van de werkgroep. In de nota staan de visie, beleidsuitgangspunten en werkwijze van de stuurgroep beschreven, evenals de activiteiten voor 2004.

OW - 4766 Aanwijzing weggedeelten voor belanghebbendenparkeren In diverse gebieden rondom het centrum ondervinden steeds meer bewoners parkeeroverlast, doordat zij hun auto niet meer in de eigen straat of buurt kunnen parkeren. Daarom is in de parkeernota een aantal gebieden aangewezen waar in beginsel het systeem van belanghebbendenparkeren ingevoerd kan worden. De Sittarderweg in de stationsomgeving en de Sint Franciscusweg aan de rand van het centrum behoren tot de aangewezen gebieden.

In de afgelopen periode is in de Sittarderweg het draagvlak voor belanghebbendenparkeren gepeild. Uit een enquete bleek dat het draagvlak voldoende groot is om voor het gedeelte aan de westzijde van de Sittarderweg, tussen de Huskensweg en de Leo Moonenstraat, belanghebbendenparkeren in te voeren. Het belanghebbendenparkeren in de Sittarderweg is inmiddels in januari 2004 ingevoerd.

Naar aanleiding van geconstateerde hoge parkeerdruk en een aantal verzoeken om belanghebbendenparkeren is er ook in de Sint Franciscusweg een enquete uitgevoerd. Hieruit bleek dat het overgrote deel van de bewoners voor invoering is. Het belanghebbendenparkeren wordt daar per 1 juli 2004 ingevoerd.

OW - 4868 Schenking kunstwerk aan gemeente

Het college van B&W is akkoord met het aanvaarden van een kunstwerk van beleggingsmaatschappij Mercurius BV. Het kunstwerk komt op de toekomstige rotonde Molenberglaan-Akerstraat te staan, die in het voorjaar 2005 wordt aangelegd. Tijdens de ontwerpfase van de rioolrenovatie Akerstraat voerde de gemeente gesprekken met omwonenden om tot een optimaal ontwerp te komen. Een van hen was de firma Mercurius BV, die gevestigd is in een monumentaal pand aan de Akerstraat nr. 126, tegenover de Molenberglaan. Op de kruising tegenover dit pand komt wordt een rotonde aangelegd. Door de aanleg van de rotonde moest Mercurius BV zich herbezinnen over het gebruik van hun in- en uitgang. Om hun terrein optimaal in te richten voor o.a. parkeerdoeleinden zou het kunstwerk, dat op hun terrein stond, enkele meters verplaatst moeten worden. Mercurius BV wilde vervolgens het kunstwerk aan de gemeente Heerlen schenken om zodoende meer ruimte in hun tuin te creëren. Het idee om het kunstwerk midden op de toekomstige rotonde Akerstraat Molenberglaan was snel geboren. De kunstenaar, de heer P. Lumeij, toonde zich zeer verheugd om het kunstwerk in de openbare ruimte te plaatsen. Ook de commissie ruimtelijke kwaliteit was enthousiast, mits het kunstwerk volgens bepaalde kwaliteitseisen en richtlijnen van de kunstenaar zou worden geplaatst. Kortom, op dit moment tonen alle betrokken partijen zich gelukkig met de plannen voor de nieuwe locatie en inrichting van de rotonde. Ook heeft de dienst Openbare Werken opdracht gekregen om rotondes in Heerlen meer van kunst te voorzien.

OW - 4943 Subsidie Pilotproject Drenkelingen detectie

Na zorgvuldige afwezig heeft het college van B&W, in overleg met de heer Mulleneers van Otterveurdt B.V., besloten niet over te gaan tot de aanschaf van een drenkelingendetectiesysteem. In november 2003 spraken vertegenwoordigers van Otterveurdt en de gemeente Heerlen tijdens een regulier overleg af om de effectiviteit van het systeem te onderzoeken en in principe belangstelling uit te spreken voor de aanschaf van een dergelijk systeem. Nader onderzoek wees uit dat het drenkelingendetectiesysteem beperkt geschikt is voor een gedeelte van het wedstrijdbad. Het systeem werkt optimaal bij een zwembaddiepte van 3.00 meter; helaas zorgt de beweegbare vloer van het wedstrijdbad voor functionele belemmeringen. Voor de overige twee baden van Otterveurdt is het systeem niet goed bruikbaar. Daarnaast geeft leverancier Poseidon zelf ook aan dat het detectiesysteem niet bezuinigt op de personele kosten en dat het systeem niet garandeert dat er geen verdrinking meer kan plaats vinden. De te maken kosten van 150.000 euro exclusief btw (maximale subsidie 50.000 euro) staan derhalve niet in verhouding tot de afgegeven garanties.

WWS - 4472 Contante uitbetaling van bijstandsgelden aan verslaafden, dak- en thuislozen De gemeente Heerlen betaalt maandelijks bijstandsuitkeringen aan personen waarvan vastgesteld is dat ze er recht op hebben. Deze uitkering wordt normaal gesproken uitbetaald via de bank of giro. Er bestaat echter een wisselende groep klanten (overwegend dakloos/verslaafd) die niet beschikt over een bank- of girorekening. Deze groep wordt drie maal per maand contant uitbetaald, aan het loket van de afdeling Werkgelegenheid en Sociale Zaken. Deze werkwijze is echter duur, vrij omslachtig en veroorzaakt daarnaast overlast. Het Bureau Inkomensbeheer (BIB) heeft een methode waarbij een bankpasje wordt verstrekt aan de betreffende cliënt. Daarmee kan deze op vastgestelde tijden, driemaal per maand uitkeringsgeld pinnen. Het BIB fungeert daarbij als helpdesk, is aanspreekpunt en probleemoplosser inzake deze betaling. Met deze methode worden de genoemde knelpunten grotendeels verholpen.


---- --