VVD



16 mrt 2004 - Vragen over mogelijke banden MFO's aan Castro gelieerde organisaties

Kamervragen van het lid Szabo (VVD) aan Minister van Ardenne - van der Hoeven naar aanleiding van column "Mabel en de En-Gee-Oo" geschreven door Syp Wynia in Elsevier van 13 maart 2004

1. Heeft u kennis genomen van de column van Syp Wynia in Elsevier van 13 maart met als titel "Mabel en de En-Gee-Oo"?

2. In de tweede kolom gaat de schrijver in op de relaties die Nederlandse MFO's hebben met aan Castro gelieerde organisaties in Cuba. Om welke MFO's gaat dit, wat voor relaties hebben deze MFO's met deze zusterorganisaties en hoeveel geld is hiermee gemoeid?

3. Staan deze zusterorganisaties van de Nederlandse MFO's in Cuba onder invloed van Castro en zijn regime? Zo ja is het wenselijk dat samengewerkt wordt met organisaties die aan een regime gelieerd zijn dat de mensenrechten ernstig schendt en tevens op geen enkele wijze voldoet aan het criterium van goed bestuur?

4. Kunt u aantonen dat er geen Nederlands Ontwikkelingsgeld via deze MFO's naar het regime van Castro gaat?

5. Is het volgens de regering wenselijk dat MFO's samenwerken met organisaties in landen die niet op de landenlijst staan? Zo ja, leidt dat tot verbrokkeling van het budget? Zo nee, welke maatregelen zult u nemen om te garanderen dat MFO's niet met Nederlands Ontwikkelingsgeld actief zijn in andere dan de 36 aangewezen landen?

16 maart 2004