Gemeente Zwolle

Gemeente Zwolle neemt energiebesparing serieus

Tussen nu en 2007 wil de gemeente Zwolle een aantal zaken op het gebied van energiebesparing serieus hebben aangepakt. Een voorbeeld hiervan is dat de gemeentelijke gebouwen voor de energielevering overstappen op groene stroom. Daarmee gaat de gemeente niet minder energie gebruiken, maar wel andere energie gebruiken. Dat spaart weer grondstoffen en vermindert de uitstoot van schadelijke stoffen in het milieu. En daar is het uiteindelijk natuurlijk allemaal om te doen!

Op internationaal en nationaal niveau zijn afspraken gemaakt over het terugdringen van de uitstoot van gevaarlijke stoffen. Maar de acties die moeten zorgen voor daadwerkelijke resultaten, moeten veelal op regionaal of lokaal niveau worden verricht. In Nederland hebben we met elkaar afgesproken dat we in 2010 5% van onze energie willen opwekken uit duurzame energiebronnen. In 2020 moet dit percentage verdubbeld zijn. Een stimulerend en voorwaardenscheppend beleid door provincies en gemeenten is van cruciaal belang om de landelijke doelstellingen te doen slagen.

Ambitieus
De gemeente Zwolle wil een actief en vooroplopend beleid gaan voeren en heeft hiervoor een energiebeleidsplan aangenomen dat binnenkort wordt voorgelegd aan de raad. In dit beleidsplan staan voorstellen voor besparing op energie binnen vier thema´s, namelijk:
gemeentelijke gebouwen en voorzieningen
woningbouw
bedrijven
duurzame energie
Naast het inkopen van groene stroom voor eigen energie, wil de gemeente burgers en bedrijven actief stimuleren om hetzelfde te doen. Ook kunnen diverse doelgroepen energieprestatie-adviezen van de gemeente vragen. Daarnaast wil de gemeente met bedrijven in overleg over de toepassing van efficiënt energiegebruik. Ook wordt bij woningbouw extra gekeken naar energiezuinig bouwen.


---