Amsterdam Oud Zuid


Regels erkenning kind gewijzigd

Op 1 april 2003 is de nieuwe Rijkswet op het Nederlanderschap van kracht geworden. Als gevolg hiervan wordt het kind van een Nederlandse vader en een niet-Nederlandse moeder die niet met elkaar getrouwd zijn niet meer automatisch Nederlander.

Alleen als het kind al vóór de geboorte (als ongeboren vrucht) door de Nederlandse vader is erkend, wordt het bij de geboorte automatisch Nederlander. Als het kind ná de geboorte door de Nederlandse vader wordt erkend, krijgt het alleen de nationaliteit van de niet-Nederlandse moeder. Het kind is dan vreemdeling en er dient een verblijfsvergunning (kosten EUR 285) te worden aangevraagd. Het kan pas drie jaar na de erkenning Nederlander worden, als de vader gedurende die periode samen met de moeder (of alleen) voor het kind heeft gezorgd.

Als het kind níet wordt erkend kan het alsnog de Nederlandse nationaliteit krijgen op grond van een gerechtelijke vaststelling vaderschap. Maar ook daar zijn kosten aan verbonden (onder andere voor een advocaat). Veel burgers zijn niet op de hoogte van deze nieuwe regels en worden daardoor geconfronteerd met veel extra moeite en kosten. Erkennen kan kosteloos bij de burgerlijke stand van elk stadsdeel. De moeder dient in te stemmen met de erkenning. Erkennen kan vanaf het moment dat de aanstaande moeder zwanger is.

Voor nadere informatie kunt u terecht bij de afdeling Burgerzaken van Amsterdam Oud Zuid. Of kijk op www.register.amsterdam.nl.