Amsterdam Oud Zuid


Reactie Jan Coen Hellendoorn op uitzending AT5 onterecht bekeuren PCH

Reactie van Jan Coen Hellendoorn, voorzitter van stadsdeel Amsterdam Oud Zuid op de uitzending AT5 van zaterdag 5 maart over onterecht bekeuren van parkeerovertredingen door Parkeer Combinatie Holland (PCH)

In de nieuwsuitzending van zaterdag 5 maart berichtte AT5 dat medewerkers van PCH strafrechtelijke bekeuringen uitschrijven aan foutparkeerders, waartoe zij niet bevoegd zijn. AT5 spreekt van fraude omdat de inkomsten van deze bekeuringen bij het stadsdeel terechtkomen. Volgens AT5 is het stadsdeel van deze bekeuringen op de hoogte en is er een instructie over.

PCH voert vanaf 1 januari 2004 de fiscale handhaving uit van het parkeerbeleid van Amsterdam Oud Zuid. Het betekent dat PCH erop toeziet dat voor parkeren in het stadsdeel betaald is op de plekken en tijden dat betaald parkeren vereist is. PCH controleert dus of parkeerders een geldige vergunning hebben of bij een parkeerautomaat hebben betaald. Zo niet, dan schrijft PCH een naheffingsaanslag uit.

PCH is niet bevoegd om andere parkeerovertredingen te bekeuren, zoals dubbel parkeren, op de stoep parkeren, of op uitritten parkeren. In die gevallen is sprake van een zogenaamd Mulderfeit en volgt een strafrechtelijke bekeuring. Voor deze vorm van handhaving heeft Amsterdam Oud Zuid een contract afgesloten met de dienst Stadstoezicht.

Tussen de fiscale en de strafrechtelijke handhaving bestaat wel een grijs gebied waarover met PCH afspraken bestaan om te handhaven. Het gaat om twijfelgevallen. Als bijvoorbeeld een parkeerder niet heeft betaald op een plek waar betaling is vereist en zijn auto met twee wielen op de stoep heeft geparkeerd dan kan PCH een naheffingsaanslag uitschrijven, terwijl ook sprake is van een strafrechtelijk feit. Het optreden in een dergelijk twijfelgeval is in het belang van een goede handhaving van het parkeerbeleid om de overlast van een hoge parkeerdruk voor iedereen in Amsterdam Oud Zuid zo laag mogelijk te houden.

Amsterdam Oud Zuid heeft geen beleidslijn, geen afspraken met of een instructie in de richting van PCH over de strafrechtelijke bekeuringen. Omdat de bevoegdheid daartoe ontbreekt kan daarvan ook geen sprake zijn. AT5 citeert uit een intern e-mailbericht. Het bericht betreft een interne ambtelijke reactie over een incidenteel geval van fout parkeren. Uit de reactie blijkt dat de essentie van het zogenaamde grijze gebied verkeerd is verwoord. Hierdoor is ten onrechte de indruk gewekt dat Amsterdam Oud Zuid het toestaat dat PCH fiscale naheffingen oplegt terwijl sprake is van een Mulderfeit.

Zowel PCH als Amsterdam Oud Zuid heeft geconstateerd dat in de beginfase vanaf januari 2004 enkele fouten zijn gemaakt. Het stadsdeel overlegt met PCH om dat verder te voorkomen. Geconstateerde fouten worden hersteld.