Politie Amsterdam-Amstelland

Automobilist verzet zich tegen aanhouding
16-3-2004. Maandagnacht rond vier uur arresteerden politieagenten een 33-jarige man die onder invloed rondreed in zijn auto. De bestuurder viel op door zijn rijgedrag. Hij reed ter hoogte van het Stationsplein over de busbaan en liet de motor van zijn auto afslaan. Toen de agenten hierover aanspraken, roken zij dat hij had gedronken. De man weigerde een blaastest en werd gearresteerd. Hiertegen verzette hij zich. Er moest pepperspray gebruikt worden om hem tot bedaren te brengen. Hierna konden de agenten de man in de boeien slaan en overbrengen naar een politiebureau. Een blaastest wees uit dat de man
1,07 promille alcohol in zijn bloed had.

---

Gestolen auto's per schip naar Afrika

Auto in container

16-3-2004. Het Bovenregionaal Recherche Team
Amsterdam-Amstelland/Gooi- en Vechtstreek heeft opnieuw een behoorlijke slag toegebracht aan een aantal samenwerkende criminele bendes. Eerder (op 31 oktober 2003) werd gemeld dat tijdens een onderzoek naar organisaties die gestolen auto's het land uitsmokkelden, een bende woninginbrekers was opgerold. Zij hadden het vooral gemunt op de dure auto's van de bewoners. Steevast werden bij de inbraken autosleutels van dure merken en typen buitgemaakt waarna het voertuig spoorloos verdween.

Het vervolgonderzoek heeft inmiddels een aantal illegale exportorganisaties blootgelegd. Acht mannen werden gearresteerd. Zij zorgden ervoor dat de dure bolides uit ons land verdwenen. De auto's gingen met (container-)bakken tegelijk het land uit en richting West-Afrika. Tot nu toe zijn er 37 auto's gevonden waarvan vaststaat dat ze van diefstal afkomstig zijn. De waarde van deze auto's loopt in de miljoenen.


Bureau Remmerdenplein
16-3-2004. Agenten van het wijkteam Remmerdenplein hebben vorige week een illegale coffeeshop in een woning opgedoekt. De 46-jarige eigenaar werd gearresteerd.

De zaak kwam aan het rollen toen een buurtregisseur signalen kreeg uit de buurt over een woning waar het een komen en gaan was van jongeren. Scholieren vertelden dat er in het bewuste pand inderdaad softdrugs werden verkocht aan jongeren. Een in allerhaast geformeerd team nam het bewuste pand onder observatie. Het was al snel raak. Binnen een uur meldden zich vier jongeren bij de woning, die even later door agenten werden gearresteerd. De scholieren bleken veertien en vijftien jaar oud te zijn. In de woning werd een professionele coffeeshop, compleet met kassa, aangetroffen. Een ladeblok bleek de handelsvoorraad te herbergen bestaande uit verschillende soorten wiet en hasj. In een vitrine stonden artikelen uitgestald die normaliter verkrijgbaar zijn bij headshops. Er werd vier kilo softdrugs in beslag genomen.

---

Ontvoering blijkt studentengrap

16-3-2004. Maandagavond rond negen uur werd een groot aantal politiemensen ingezet nadat er meldingen waren binnengekomen over een mogelijke ontvoering op de Herengracht. Een man zou in elkaar zijn geslagen en vervolgens in een busje zijn gesleurd. Het busje was vervolgens weggereden in de richting van de binnenstad.

Agenten troffen na onderzoek een geknevelde man aan in een bestelbus die geparkeerd stond in het Wallengebied. De dienders bevrijdden de man die aangaf dat hij tegen zijn wil werd vastgehouden. Al snel bleek hier sprake van een misplaatste grap van een studentenvereniging. Zowel het slachtoffer als de politiemensen waren echter niet blij met de stunt. Verschillende personen werden naar een politiebureau overgebracht. Na een goed gesprek werden alle betrokkenen heengezonden. Er wordt overwogen om de gemaakte kosten op de studenten te verhalen.