Socialistische Partij

`Bobo's in the bush' onnodig dieronvriendelijk

16-03-2004 * In een brief aan tv-zender Yorin spreken de SP en de Dierenbescherming hun afschuw uit over het dieronvriendelijke televisieprogramma `Bobo's in the bush'. In deze serie, waarvan gisteravond de eerste aflevering is vertoond, doodt een bekende Nederlander een varken op brute wijze met een puntige stok. De vooraankondiging en de publiciteit rondom het programma leverde tot nu toe al een stroom van verontwaardigde reacties op bij de Dierenbescherming. De Dierenbescherming en de SP dringen er bij Yorin op aan de gewraakte scènes uit het programma te schrappen en beraden zich op verdere stappen.

`Bobo's in the bush' gaat over een groepje BN'ers op survivaltocht in Borneo. In de eerste aflevering die gisteravond werd uitgezonden zijn de ervaringen van twee bobo's met het doden van een vis te zien. Onwetend hoe ze het dier de genadeklap moeten geven, zie je de vis een lange doodsstrijd voeren.

Een andere scène, die volgende week wordt uitgezonden, laat zien dat DJ Mental Theo een speer pakt waarmee hij even later het biggetje doorspietst. Volgens één van de bobo's die deze week op de radio was te horen over de ervaringen, duurde het wel tien minuten voordat het diertje dood was.

De Dierenbescherming en de SP vinden het ongepast dat Yorin de survivaltocht van de bobo's zo ver doortrekt dat voor de camera dieren gedood worden op een zeer brute wijze en door ondeskundige mensen. "Het is smakeloos dat zoiets gebracht wordt alsof het normaal is," aldus Wijnand van de Giessen, directeur van de Dierenbescherming.

SP-Kamerlid Krista van Velzen: "Als dit in Nederland gebeurd zou zijn, zou het een overtreding van de wet geweest zijn. Het is immers verboden om dieren op brute en pijnlijke wijze te doden. Maar Yorin vindt het blijkbaar normaal om dit open en bloot op TV te vertonen."