Provincie Flevoland




10 dorpenoverleg Noordoostpolder winnaar Leader+ projectprijs

De Leader+ projectprijs 2003 is toegekend aan het project de tien dorpen gaan er samen voor. Dit heeft de Lokale Actie Groep Leader+ Flevoland besloten. De projectprijs van 2500 euro wordt dinsdag 13 april uitgereikt aan het 10 dorpenoverleg Noordoostpolder. Leader+ is een subsidieprogramma van de Europese Unie voor versterking van het platteland.

De tien dorpen gaan er samen voor is gekozen uit de elf Leader+ projecten die vorig jaar werden goedgekeurd. Het project betreft een nieuw samenwerkingsverband tussen de tien dorpen in de
Noordoostpolder. De dorpen kennen elk een actieve vereniging voor dorpsbelangen. Deze tien hebben hun krachten gebundeld in een koepelvereniging. Hiertoe is een gezamenlijk secretariaat ingericht. De tien dorpen overleggen over onderwerpen als detailhandel, bedrijventerreinen, zorg, beleid volkshuisvesting en huurwoningen en de aanleg van een internetverbinding in de kernen en het buitengebied. De dorpen staan samen sterker en kunnen op deze manier efficiënter overleggen met gemeente en provincie.

De leefbaarheid in kleine kernen staat centraal binnen de Vereniging van tien Groendorpen. Het project versterkt de onderlinge samenwerking en mobiliseert bewoners van kleine kernen en buitengebied. De tien dorpen hebben afzonderlijk in het kader van de Leader-programmas tientallen projecten uitgevoerd. Dit heeft veel opgeleverd, niet alleen nieuwe voorzieningen (zoals dorpshuizen, wandelpaden, vissteigers) maar ook een mentaliteitsverandering.

Het organisatievermogen en enthousiasme in de dorpen zijn sterk gegroeid. Na tien jaar ervaring met Leader hebben de dorpen de handen ineen geslagen. Deze nieuwe samenwerking leidt tot uitwisseling van kennis en ervaringen en versterking van de positie van de kleine kernen in de Noordoostpolder.

Het Leader+ programma biedt bewoners, verenigingen, bedrijven en organisaties een kans om vernieuwende projecten op te zetten in het landelijk gebied van Flevoland. De projecten moeten een bijdrage leveren aan de leefbaarheid van het platteland. Het unieke van het Leader+ programma is dat juist kleinschalige initiatieven ondersteund kunnen worden. Nieuwe ideeën die vanuit de samenleving naar boven komen, kunnen een voorbeeld zijn voor andere gebieden binnen Flevoland, binnen Nederland of zelfs binnen Europa. Samenwerken en overdragen van ervaringen zijn daarom de kernpunten van het Leader+ programma.

Organisaties, verenigingen, stichtingen en bedrijven die een goed idee hebben, kunnen een aanvraag indienen voor een financiële bijdrage. Deze aanvragen worden beoordeeld door de Lokale Actie Groep Leader+ Flevoland (LAG). Het college van GS neemt het formele besluit op basis van het advies van de LAG en sluit vervolgens een overeenkomst met de projectuitvoerder. Voor vragen kunt u contact opnemen met Mireille Korterik, projectleider Leader+ bij de provincie Flevoland (tel. 0320 265 676).