Dienstenbond CNV

CNV Dienstenbond woedend op Aldi na voorstel nieuwe gratificatieregeling: 'Dit is een eenzijdige greep in de portemonnee' 16-03-2004

PERSBERICHT

CNV Dienstenbond is woedend op Aldi. Het supermarktconcern overhandigde gisteren op een bijeenkomst aan alle filiaalleiders in Nederland een nieuw contract waardoor zij er duizenden euro's per jaar op achteruit zullen gaan. CNV Dienstenbondbestuurder Aletta Bulsink: 'Dit is het toppunt. Op 10 februari heeft de rechter bepaald dat Aldi jarenlang consequent CAO en Arbeidstijdenwet heeft genegeerd door filliaalleiders structureel werkweken van 45 uur te laten maken, terwijl de CAO 40 uur met ADV-dagen voorschrijft. De rechter pikte de kunstgrepen om de CAO buiten werking te stellen niet. Amper een maand later dient zich de volgende vorm van creatief boekhouden aan. Aldi maakt zich schuldig aan een grove vorm van zelfverrijking over de ruggen van de werknemers!', aldus de verontwaardigde bestuurder.

De filliaalleiders van Aldi hebben maandag op een bijeenkomst een nieuw contract voorgelegd gekregen dat 20 maart ondertekend moet zijn. Het vaste gedeelte van het salaris in het contract is overeenkomstig de functie-indeling in de CAO. Daarnaast krijgen de filiaalleiders een gratificatie die kan oplopen tot zo'n 3000 euro bruto per jaar. 'Dit is een doekje voor het bloeden vergeleken met de 9000 euro provisie die er voorheen geregeld was. Bovendien is deze gratificatie alleen voor dit jaar geregeld en garandeert geen enkel recht voor de toekomst. Ook telt dit douceurtje niet mee voor vakantie- en pensioenopbouw. Zelden heb ik zo'n eenzijdige greep in de portemonnee meegemaakt', zo legt Bulsink uit.

Zij vervolgt: 'Wij ontvangen berichten dat ondernemingsraden onder druk worden gezet om het nieuwe voorstel te tekenen. Ook is bekend dat de OR van Aldi Ommen inmiddels nietigheid heeft ingeroepen. Aan hun is als OR niks gevraagd, dat is strijdig met de Wet op de Ondernemingsraden. Als vakbond weten wij niet of wij in staat zullen zijn om de nu ontstane onrust onder de filiaalleiders zodanig in te tomen dat de klant daar niks van merkt. Het lijkt me ook volstrekt onnodig dat twee Duitse directeuren over de rug van Nederlandse werknemers bovenaan de lijst van rijkste mensen komen te staan', zo besluit Bulsink.

Hoofddorp, 16 maart 2004