Vereniging Spierziekten Nederland


Antwoord Mosterd op open brief VSN

Onderstaande (standaard)tekst kreeg de VSN vanmorgen toegestuurd naar aanleiding van de open brief die zij op donderdag 11 maart aan de heer A. Mosterd van het CDA heeft gestuurd.

In deze brief geeft de VSN aan wat haar bezwaren zijn tegen de voorstellen van het CDA voor het bovenregionaal vervoer voor mensen met een handicap.

Tekst:

In antwoord op uw brief / e-mail over het bovenregionaal vervoer voor gehandicapten kan ik u het volgende zeggen. De CDA fractie vindt het van groot belang dat er een goed systeem is voor bovenregionaal vervoer voor gehandicapten. Dit vervoer bevordert immers de participatie van gehandicapten aan onze samenleving. Tegelijk beseft de CDA fractie ook dat het budget voor dit vervoer niet onbeperkt is. Wij willen met de regering streven naar een financieel houdbaar en duurzaam systeem van bovenregionaal gehandicaptenvervoer. Dit betekent dat een gehandicapte die met het openbaar vervoer kan reizen dat dan ook moet doen en niet gebruik moet maken van het veel duurdere taxivervoer. Kan een gehandicapte niet met het OV dan moet hij/zij per taxi kunnen reizen.

In het debat met de regering heeft het CDA op drie belangrijke punten de nieuwe regeling positief kunnen bijstellen:

* Het aantal kilometers is opgerekt van 350/700 naar 450/900 per jaar.

* Begeleiders met een begeleiderspas moeten ook in het Valyssysteem gratis mee kunnen reizen

* De keten waarin Valys, OV en mogelijk nog een WVG vervoerder samenwerken, moet goed werken: goed ketenmanagement.

Als laatste punt zal het CDA erop toezien dat in december 2004 de nieuwe regeling met Valys wordt geëvalueerd. Eventuele knelpunten in het systeem dienen hierbij duidelijk in beeld te worden gebracht. Dan moet blijken of die 900 km in bepaalde gevallen niet te laag is. Op dat moment kan de regeling vanuit de praktijksituatie zonodig worden bijgesteld.

Met vriendelijke groet,

Aart Mosterd

Lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal voor de CDA fractie

Woordvoerder gehandicaptenvervoer
16 maart 2004

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480 Spierziekten Infolijn: 0900-5480480 - E-mail: vsn@vsn.nl - Postbank 1422400