Regering.nl

16 mrt 2004
'GEEN FUNDAMENTELE VERSCHILLEN EU EN VS'

De Europese Unie en de Verenigde Staten staan voor dezelfde waarden, economische ambities en visie op zaken van vrede en veiligheid. De bestaande verschillen zijn niet fundamenteel van aard.

Dat heeft minister-president Balkenende gezegd in een toespraak over transatlantische verhoudingen aan de universiteit van Princeton (New Jersey). Kern van zijn betoog was dat de verschillen tussen EU en de VS in het niet vallen bij de overeenkomsten en gedeelde belangen van beide continenten.

Waarden
Volgens Balkenende blijken de gemeenschappelijke waarden uit de overeenkomsten tussen de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring (1776) en het ontwerp voor de Europese grondwet (2003). Beide documenten staan voor gelijkheid, democratie, de rule of law en mensenrechten. 'Wanneer we deze documenten naast elkaar leggen, moeten we concluderen dat we staan voor dezelfde waarden. Er is geen sprake van fundamentele verschillen.'

Economie
In economisch opzicht is nog eerder sprake van een 'fundamentele verbondenheid' dan van fundamentele verschillen. De VS en de EU zijn over en weer de belangrijkste handelspartner en buitenlandse investeerder. De verschillen die er 'nu en dan' bestaan op het gebied van handelspolitiek, 'verbleken bij de vele punten waarover de VS en EU het wel eens zijn', aldus de minister-president.

Vrede en veiligheid
Ook op het gebied van vrede en veiligheid ziet Balkenende vooral overeenkomsten. Hij erkende dat Europa heeft geleerd van de onderlinge verdeeldheid in de aanloop naar de oorlog in Irak. 'Wij zijn ons zeer bewust dat het niet nog een keer mag gebeuren. Onderlinge verdeeldheid is de slechtste manier om vrede en veiligheid in de wereld te bevorderen', aldus Balkenende.

Volgens Balkenende delen de VS en de EU dezelfde visie op vrede en veiligheid in de moderne tijd. 'De belangrijkste bedreigingen van onze tijd zijn terrorisme en verbreiding van massavernietigingswapens, in combinatie met slecht bestuur, wetteloosheid en sociaal onrecht in vele landen.' Om dit tegen te gaan, zijn geen van beide bevreesd om militair geweld in te zetten als dat nodig is. Bovendien, waarschuwde Balkenende, dat terroristen direct in het gat zullen springen dat ontstaat als de VS en EU uit elkaar zullen drijven.

Verschillen
Balkenende betoogde dat de naast de overeenkomsten ruimte bestaat voor verschillen. 'We hoeven geen eeneiige tweeling te worden', aldus de minister-president. 'Op basis van wederzijds respect moeten we onze sterke punten combineren in een gemeenschappelijk streven naar een betere en veiligere wereld.'

Bron:



Zie het origineel
Toespraak Balkenende (Engels)