Politie Gelderland-Zuid


+ Korpsstaf

Datum  Nijmegen, dinsdag 16 maart 2004[pic]dinsdag 16 maart 2004     
                                                                     
Van    Marie-José Verkade, GSM-nummer 06.53359379 / afdeling         
      Communicatie                                                   

Regionaal Persbericht


District Stad Nijmegen
Woninginbraken
Tussen zondagmorgen en maandagmiddag is ingebroken in een woning aan de Horstacker 14e straat. Toegang tot de woning is verschaft via het forceren van een raam aan de achterzijde van de woning. Uit de woning werden sieraden weggenomen. De 42-jarige eigenaar deed aangifte.
Gisteren is ingebroken in een woning aan de Dommer van Poldersveldtweg. Via het forceren van een achterdeur is toegang verschaft tot de woning. Uit de woning is een cd-speler weggenomen. De 50-jarige bewoner deed aangifte.
Gisteren is ingebroken in een woning aan de Vossendijk. Via het forceren van een bovenlicht is toegang verschaft tot de woning. Uit de woning zijn een compactdisc, stereocombinatie en waardepapieren weggenomen. De 24-jarige bewoonster deed aangifte.

District Tweestromenland

Malden - Politie rondt onderzoek naar ijzeren paal door treinruit voorlopig af

De politie heeft een onderzoek naar een ijzeren paal die zich zaterdag 31 januari jl. door de voorruit boorde van de trein Nijmegen - Boxmeer voorlopig afgerond. Naar aanleiding van dit onderzoek werden twee aanhoudingen verricht, twee 14-jarige jongens uit Malden. Zij werden aangehouden op verdenking van poging tot doodslag. Van hun betrokkenheid bij de zaak is niet gebleken.

Het incident gebeurde in de vroege ochtend van zaterdag 31 januari jl. ter hoogte van het viaduct bij het zweefvliegveld aan de Groesbeekseweg in Malden. De paal, een verroest hoekijzer van ongeveer 1.30 meter lang en bijna 4 kilo zwaar, hing met prikkeldraad aan het viaduct en verbrijzelde de voorruit. De paal was zodanig bevestigd dat hij de trein wel moest raken. Het dikke glas voorkwam dat de machinist door de paal geraakt werd, anders had hij het vermoedelijk niet overleefd. De man kwam met de schrik vrij.

Door de politie Gelderland-Zuid is in samenwerking met de dienst Spoorwegpolitie van het KLPD een uitgebreid onderzoek ingesteld. Daarin is onder andere gebruik gemaakt van het tv-programma Opsporing Verzocht in de hoop getuigen te vinden die iets over het voorval hadden gehoord of gezien.
Het onderzoek leidde tot twee aanhoudingen, op 2 en 3 maart, van twee 14-jarigen uit Malden. Tijdens verhoor en in het verdere verloop van het onderzoek is van enige betrokkenheid bij het voorval niet gebleken. Beide jongens zijn daarop in vrijheid gesteld.

Gezien de ernst van de zaak zal het onderzoek onmiddellijk worden hervat mochten zich nieuwe ontwikkelingen of feiten aandienen.

District De Waarden
Culemborg - Verdachte tasjesroof langer vast voor politieonderzoek
Een 17-jarige man uit Culemborg, die verdacht wordt van het plegen van diefstallen met geweld in Culemborg, blijft in verband met het lopende politieonderzoek langer vastzitten. De verdachte is donderdag 11 maart aangehouden en wordt woensdag 16 maart voorgeleid bij de rechter-commissaris. Op dit moment onderzoekt de recherche een aantal tasjesroven dat sinds december 2003 in Culemborg heeft plaatsgevonden en waarvan diverse vrouwen slachtoffer zijn geworden. Over de werkwijze van de dader wil de politie op dit moment nog niets vertellen. Enkele preventietips om de kans op diefstal van een handtas te verkleinen, kunnen wel gegeven worden:

1. Als de tas niet nodig is, laat hem gewoon thuis (ook al zit er niets in)
2. Draag de tas aan de kant van de huizen en niet aan de kant van de weg. Voor kwaadwillende (brom)fietser(s) is het dan heel lastig om de tas af te pakken;
3. Neem niet teveel geld mee;
4. Leer de pincode uit uw hoofd. Zet deze NOOIT op een briefje;
5. Als u zich onveilig voelt bij de pinautomaat (bijv. door een of meerdere personen om u heen) ga de bank binnen en leg uit waarom u binnen uw geld wilt halen. De medewerker van de bank zal hier begrip voor hebben;
6. Ga overdag pinnen als de bank open is;
7. Leg uw portemonnee NOOIT op het boodschappenkarretje of rollator;
8. Gebruik een winkelwagenmuntje of zorg voor een ? 0,50 muntstuk los in uw jaszak;
9. Loop op goed verlichte plaatsen en vermijd donkere en stille routes;
10. De portemonnee, huissleutel, pasjes e.d. NIET in de tas bewaren maar in de jaszak;
11. Een veilig alternatief zijn de platte halstasjes die om de hals worden gedragen en onder de jas;
12. Gebruik de tas alleen voor de boodschappen, dus de NIET-waardevolle spullen;
13. Geen adreslabels aan de sleutelbos. U weet zelf waar u woont, toch?
14. Verlies of diefstal van de pasjes DIRECT melden aan de bank;
15. Doe ook ALTIJD aangifte bij de politie.

Als u een tasjesroof ziet of het overkomt u, blijf rustig en kijk dan goed naar de dader(s) en het eventuele vervoermiddel. Deze informatie is voor de politie van groot belang voor de opsporing. Heeft u nog vragen dan kunt u kontakt opnemen met de afdeling Preventie van de politie Gelderland-Zuid, bereikbaar via telefoonnummer 0900-8844 of e-mail info@gelderland-zuid.politie.nl.


Culemborg - Jongen aangehouden voor openlijke geweldpleging

Gisteravond is een 17-jarige jongen uit Culemborg aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging en/of vernieling. De jongen wordt ervan verdacht vermoedelijk met een voorwerp tegen ramen en deuren van een pand aan de Heimanslaan geslagen te hebben. De jongen is overgebracht naar het politiebureau voor verhoor. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

A15 - Man aangehouden voor opgeven valse naam

Gistermiddag heeft de politie een 31-jarige Nijmegenaar aangehouden voor het opgeven van een valse naam. De man reed over de A15, tijdens ontzegging van de rijbevoegdheid, maar gaf bij staandehouding de agenten eerst een valse naam op en vertelde geen rijbewijs bij zich te hebben. De man kreeg twee bekeuringen, voor rijden zonder rijbewijs en het opgeven van een valse naam.

Tiel - Man aangehouden voor drugsbezit

Vanmorgen is op de Burgemeester Schullstraat een 27-jarige man uit Doetinchem aangehouden die in het bezit was van drugs. De man is overgebracht naar het politiebureau.


Deil - Aanrijding met letsel

Vanmorgen rond 6.10 uur is bij een aanrijding tussen twee voertuigen op de A2 ter hoogte van de afslag Geldermalsen een 49-jarige bestuurder uit Geldrop gewond geraakt. De man reed over de A2 richting Utrecht toen voertuigen voor hem afremden. Een 36-jarige automobilist uit Bergeijk week, komend vanaf de middelste rijstrook, ineens uit naar de linkerbaan waardoor de man uit Geldrop met zijn voertuig achterop hem reed. De 49-jarige man is met onbekend letsel vervoerd naar het ziekenhuis.


Wadenoijen - Gewond bij aanrijding

Vanmorgen rond 9.00 uur is bij een aanrijding op de Dreef/Lingedijk een 57-jarige man uit Meteren gewond geraakt. De man reed over de Dreef, komend uit de richting van Ophemert. Voor hem reed een bestelauto die sloeg rechtsaf de Lingedijk op in de richting van Tiel. De man uit Meteren reed rechtdoor de kruising over, het zicht werd hem daarbij ontnomen door de afslaande bestelauto, en kwam toen in botsing met een van rechts komende bromfietser. Hierdoor kwam de bromfietsbestuurder, een 17-jarige inwoner uit Tiel, ten val en brak daarbij zijn sleutelbeen. De jongen is overgebracht naar het Rivierenland Ziekenhuis in Tiel.


Blik op veilig

Snelheidscontrole op maandag 15 maart

Plaats    Straat       Tijd        MaximumVoer-AantaHoogst
                                          tuigel    gemete
                                   snelhein    bekeun     
                                   d           rd   snelhe
                                                    id    
Nijmegen  Heyendaalsewe15.40 -     50     2566 33   70    
          g            18.25 uur                          
Nijmegen  Groesbeeksewe15.51 -     50     2133 46   70    
          g            18.25 uur                          
Nijmegen  Weurtseweg   20.15 -     50     178  36   80    
                       22.10 uur                          
Nijmegen  Industrieweg 20.35 -     50     298  36   78    
                       22.15 uur                          
Malden    Rijksweg     19.40 -     50     1493 82   82    
                       22.10 uur                          

Snelheidscontrole op dinsdag 16 maart

Plaats    Straat       Tijd        MaximumVoer-AantaHoogst
                                          tuigel    gemete
                                   snelhein    bekeun     
                                   d           rd   snelhe
                                                    id    
Wijchen   Edisonstraat 9.15 - 10.0550     115  6    81    
                       uur                                
Wijchen   Westerdreef  10.35 -     50     177  27   81    
                       12.00 uur                          

Gordelcontrole Wijchen en Overasselt

Op diverse locaties zijn door motoragenten gordelsurveillances gehouden waarbij in totaal 8 bestuurders een bekeuring kregen voor het niet dragen van de autogordel. Daarnaast kregen twee bestuurders een bon voor het negeren van een linksaf verbod. Een bromfietser zonder helm kreeg daarvoor een bekeuring.



Postbus 9109
6500 HL Nijmegen
Telefoon (024) 327 60 05
Fax (024) 327 63 39 ---- --