Gemeente Voorschoten

Persberichten - Voorschoten brengt voor het eerst Milieubeleidsplan uit
Uitgebracht op: dinsdag 16 maart 2004

De gemeente Voorschoten brengt in 2004 voor het eerst een Milieubeleidsplan uit. In het plan wordt vastgelegd dat de gemeente in de periode 2004 - 2008, naast het gewone milieubeleid, extra aandacht gaat besteden aan energie- en klimaatbeleid, afval, handhaving en duurzaam bouwen. Tot 30 april kunnen publiek en bij het milieu betrokken organisaties reageren op het plan, dat nu nog de status van ontwerp-plan heeft.

De gemeente benadert zelf actief een aantal organisaties om te reageren op het plan, zoals: Platform Duurzaam Voorschoten, ondernemersorganisaties, Stichting Wonen met Verkeer en Vereniging tot behoud van oud, groen en leefbaar Voorschoten. Het Milieubeleidsplan is verkrijgbaar bij de afdeling Infrastructuur en Milieu, telefoon: (071) 5600 730 of te downloaden op www.voorschoten.nl, via het trefwoord milieubeleidsplan. Na het verwerken van alle reacties stelt de gemeenteraad, na de zomer, het plan definitief vast.

Beschermen en samenbrengen
Het uitbrengen van een milieubeleidsplan is geen verplichting van de rijksoverheid, maar de gemeente Voorschoten ziet het als een mogelijkheid voorwaarden te scheppen om op allerlei terreinen het milieu te kunnen beschermen. Daarnaast is het de bedoeling samenhang te brengen in de milieuzorg op uiteenlopende beleidsterreinen, bijvoorbeeld op het gebied van verkeer en bedrijvigheid, landbouw, woningbouw en afvalverwerking.

Duurzame ontwikkeling
Voor het Milieubeleidsplan is duurzame ontwikkeling het leidend uitgangspunt, met de nadruk op duurzaam bouwen en energiebeleid. Daarnaast krijgen afval en handhaving van milieuvoorschriften aandacht. Bij duurzaam bouwen valt door het stimuleren van het gebruik van nieuwe technische oplossingen, materialen en via aangescherpte eisen milieu- en energiewinst te behalen. Dit geldt niet alleen voor nieuwbouw, maar ook voor de bestaande bouw. Op energiegebied wordt gewerkt aan energiebesparing in gemeentelijke gebouwen, bij bedrijven en nieuwe en bestaande woningen. Op afvalgebied is het doel om met extra maatregelen de landelijke inzameldoelstellingen te halen in 2008. Zoals bij de meeste gemeenten het geval is, haalt de gemeente Voorschoten deze nu nog niet.

Wettelijk verplicht milieuprogramma
Ieder jaar stelt de gemeente een wettelijk verplicht milieuprogramma op, waarmee een deel van de intenties van het Milieubeleidsplan uitgevoerd gaat worden. Het milieuprogramma 2004 is in januari 2004 door de Raad vastgesteld. In een ieder jaar op te stellen milieuverslag wordt aangegeven of de ambities uit het milieubeleidsplan ook zijn gehaald.


- einde bericht -