Gemeente Ede

Nummer 52 / Ede, 16 maart 2004

Inwoners gemeente Ede positief in grootschalig onderzoek 2003 Leefbaarheid en Veiligheid scoren beter

``Op het gebied van leefbaarheid en veiligheid gaat het goed in de gemeente Ede. Tegelijkertijd bevestigt het onderzoek een aantal problemen in enkele wijken. In algemene zin is Ede leefbaarder en veiliger geworden.``
Met deze positieve reactie geven burgemeester en wethouders van Ede hun mening over de Monitor Leefbaarheid en Veiligheid 2003. De resultaten van dit grootschalige onderzoek onder de inwoners van de gemeente Ede gaat het gemeentebestuur gebruiken voor het veiligheidsplan, de evaluatie van het project Stedelijke Ontwikkeling Ede en het integraal wijkbeheer.

2.700 Enquêtes
De monitor Leefbaarheid en Veiligheid 2003 geeft inzicht in de waardering van inwoners over leefbaarheid en veiligheid in de gemeente Ede. De gemeentelijke afdeling Onderzoek, Ontwikkeling & Statistiek verwerkte daarvoor eind vorig jaar 2.700 enquêteformulieren, organiseerde twee groepsdiscussies met organisaties waarmee de gemeente samenwerkt en raadpleegde diverse politiestatistieken. Positieve Monitorresultaten zijn de goede rapportcijfers van de inwoners voor de leefbaarheid in de eigen woonomgeving (gemiddeld 8,1) en de veiligheid (7,5). De beoordeling in 1999 was 7,6 voor leefbaarheid en 7,0 voor veiligheid. Ook de sociale kwaliteit, het elkaar kennen en je thuis voelen in de buurt, is verbeterd: van 6.2 in 1999 naar 6.7 vorig jaar.

Conclusies
De monitor levert nog een groot aantal andere conclusies op. Zo ervaren inwoners minder buurtproblemen dan in 1999. Er is dus minder sprake van overlast, verloedering, dreiging, verkeershinder, vernielingen en diefstal. Wel varieert de tevredenheid over leefbaarheid sterk tussen de stadswijken en de dorpen: de rapportcijfers lopen uiteen van 6,3 tot 8,8.
Hetzelfde geldt voor onveiligheidsgevoelens in de eigen buurt (5 tot 40 procent). In wijken waar mensen zich onveilig voelen, is de kans om slachtoffer te worden groter.
Inwoners van Veldhuizen A, Ede Zuid en Maandereng zijn minder tevreden. In Veldhuizen A is het oordeel positiever dan in 2001. In Ede Zuid komen alle problemen in belangrijke mate voor. Maandereng is de enige wijk waar het gevoel van onveiligheid is toegenomen.

Aanbevelingen
Op basis van de Monitor zijn verschillende aanbevelingen geformuleerd, waarmee het gemeentebestuur en alle betrokkenen aan de slag kunnen. Een van de aanbevelingen is om de resultaten, voor zover dit intussen nog niet gebeurd is, te gebruiken voor het gemeentelijk veiligheidsplan 2004-2006, voor de evaluatie van het project Stedelijke Ontwikkeling Ede (SOE) en voor het Integraal Wijkbeheer. Verder het advies om in wijkgericht werken te blijven investeren. Van belang is hierbij aan te sluiten op de methode die is ontwikkeld binnen het platform Integraal Wijkbeheer en om de aandacht te concentreren op de wijken Ede Zuid, Veldhuizen A en Maandereng. Een andere aanbeveling is om bewoners nauw te betrekken bij knelpunten als vernielingen, vooral in Veldhuizen (A en B) en Ede Zuid, overlast van groepen jongeren, te hard rijden (gemeentebreed), fietsendiefstal en woninginbraak in Ede Zuid, geweldsdelicten in Maandereng, Veldhuizen A en Ede Zuid, en drugsoverlast in Ede Zuid. De monitor adviseert verder om de kwaliteit van het onderhoud van het openbaar groen en de trottoirs te verbeteren, om een structureel veiligheidsoverleg met externe partners op uitvoeringsniveau te stimuleren en daarbij ook het bedrijfsleven te betrekken, en om een interne regiegroep veiligheid samen te stellen waar alle gemeentelijke sectoren in vertegenwoordigd zijn.

Reactie college B&W
Burgemeester en wethouders van Ede presenteren hun reactie tegelijk met de resultaten van de Monitor Leefbaarheid en Veiligheid 2003.

B&W constateren dat het Veiligheidsplan gemeente Ede 2004-2006 inmiddels klaar is en al in een raadscommissie besproken is. Voor het plan is gebruik gemaakt van de resultaten van de monitor. Het veiligheidsplan vermeldt concrete voorstellen om onveiligheid en overlast in bijvoorbeeld Ede Zuid aan te pakken. Hierbij wil de gemeente zoveel mogelijk samenwerken met politie, justitie en andere organisaties. Ook voor een optimale samenwerking en afstemming zijn de resultaten van de monitor zeer bruikbaar.

De eerste fase van het project SOE is geëvalueerd. Hiervoor is een SOE-monitor ontwikkeld waarbij onder andere gebruik is gemaakt van de resultaten uit de monitor leefbaarheid en veiligheid. Het verheugt B. & W. te zien dat de investeringen die gedaan zijn in vooral Veldhuizen A er mede toe geleid hebben dat de inwoners van dit deel van de gemeente de leefbaarheid en veiligheid positiever zijn gaan waarderen.``We zullen blijven investeren in de leefbaarheid en veiligheid van de gemeente Ede en hopen dat de waardering van bewoners nog positiever wordt``, aldus het college.

Het college bevestigt ook voor het integraal wijkbeheer gebruik te maken van de resultaten van de monitor. Het Integraal Wijkbeheer richt zich niet alleen op onderhoud en aanpak van fysieke problemen in de wijken, maar wil er ook voor zorgen dat inwoners van Ede zich prettig en veilig voelen in de wijk. De resultaten van de monitor komen terug in wijkbeschrijvingen die onder andere gebruikt worden om tot een wijkvisie te komen.

Voor wat betreft het onderhoud van het openbaar groen en de trottoirs gaan Burgemeester en wethouders na waar de ontevredenheid het grootst is om eventuele knelpunten op te sporen.

En zoals ook het veiligheidsplan 2004-2006 al aangeeft: ``We vinden het essentieel om elke sector bij de totstandkoming en uitvoering van het veiligheidsbeleid actief te betrekken. De coördinator initieert gesprekken en bevordert de instelling van ambtelijke veiligheidsnetwerken waarin specifieke veiligheidsprojecten en actiepunten aan de orde komen. Deze worden uitgewerkt door vertegenwoordigers van die sectoren``. Aldus B. & W. ``Uiteraard dient veiligheidszorg samen met externe partners en gecoördineerd te gebeuren. Afhankelijk van het onderwerp kunnen verschillende veiligheidspartners met elkaar in gesprek zijn. De coördinator veiligheidsbeleid zorgt ervoor dat alle relevante partners zowel bij de beleidsvoorbereiding als bij de probleemoplossing betrokken worden bij de veiligheidsnetwerken``.

Het advies om de resultaten van het onderzoek onder alle belanghebbenden te verspreiden, wordt door het college overgenomen. Het rapport
Monitor Leefbaarheid en Veiligheid 2003 kunt u hier downloaden (pdf-bestand van 347 kB).

---