Gemeente Ede

nummer 54 / Ede, 16 maart 2004

Kunst in Lunteren-Centrum

Een waterlooproute, lichte kleuren op gevels, mooie hagen in parkeerhoven en een prominente plaats voor het Lunterse vrouwtje. Dit zijn enkele ideeën van beeldend kunstenaar Floor van Dusseldorp voor kunsttoepassingen in het centrum van Lunteren.

De afgelopen maanden heeft Van Dusseldorp in opdracht van het gemeentebestuur gewerkt aan schetsontwerpen voor kunst in Lunteren-Centrum. De basis voor de schetsontwerpen was het Beeldplan Lunteren uit 1999.

Floor van Dusseldorp is beeldend kunstenaar en lector Stedelijke Interieurarchitectuur aan de faculteit Beeldende Kunst en Vormgeving van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Bij de uitwerking van zijn ideeën heeft hij zoveel mogelijk rekening gehouden met het ontwerp voor de openbare ruimte.

Één van de ideeën die de beeldend kunstenaar uitgewerkt heeft is het idee iets te doen met water bij de inrichting van het centrum. Van Dusseldorp heeft dit onder andere uitgewerkt door een watergedicht van Paul van Ostaijen op een blauw granieten ondergrond met kleine glimmende elementen in een golvende vorm dwars door de dorpsraat te laten lopen. Een fontein bij het station vormt daarbij de bron

Van Dusseldorp geeft het Lunterse vrouwtje een prominente plek binnen het inrichtingsplan: "het vrouwtje is mooi en door haar op een fraaie sokkel te zetten op een goede plek, nadrukkelijk te zien vanaf de straat, geef je haar nog meer allure.

Voor het winkel- en wooncomplex aan het Nieuwe Erf en voor de stegen die de Dorpsstraat met de achterliggende terreinen verbinden doet de kunstenaar een kleur voorstel. Het is de bedoeling van Floor van Dusseldorp om de eigenaren te inspireren om de gevels en stegen aantrekkelijker te maken.

Er is overigens niet genoeg geld beschikbaar om alle voorstellen uit te voeren. Voor een deel van de voorstellen is bovendien de medewerking van particuliere eigenaren vereist.

Tijdens de inspraakperiode (van 22 maart tot 19 april) over het bestemmingsplan en het inrichtingsplan voor de openbare ruimte kunnen de inwoners van Lunteren ook hun mening geven over de kunstvoorstellen.

---