Gemeente Ede

nummer 58 / Ede, 16 maart 2004

Gemeente stelt ontwerp-Gemeentelijk Verkeer en Vervoer Plan vast

Het bereikbaar houden van Ede en het verbeteren van de leefbaarheid en de verkeersveiligheid. Dat is waar het verkeers- en vervoersbeleid zich in Ede op richt. In het Gemeentelijk Verkeer en Vervoer Plan (GVVP) worden de hoofdlijnen van dit beleid tot 2015 geformuleerd. Het College van B&W heeft het GVVP in ontwerp vastgesteld. Op dit ontwerp kan iedereen later dit voorjaar reageren en een inspraakreactie geven. Op basis van de inspraak zal het GVVP later dit jaar definitief worden vastgesteld.

De gemeente speelt een belangrijke rol op het gebied van verkeer en vervoer. De toenemende hoeveelheid verkeer, maar bijvoorbeeld ook alle ruimtelijke ontwikkelingen in Ede en omgeving, maken dit tot een belangrijke opgave. Om hieraan op de juiste manier invulling te kunnen geven, legt de gemeente de hoofdlijnen van haar verkeersbeleid vast in het GVVP. Dit beleidsplan dient als toetsingskader voor toekomstige beslissingen op het gebied van verkeer en vervoer binnen de gemeente. Zo moeten voorgenomen uitvoeringsprojecten en nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen zo veel mogelijk binnen deze beleidskaders passen. Het GVVP staat hiermee aan de basis van de toekomstige projecten op het gebied van verkeer en vervoer binnen de gemeente.

Doelen
Het verkeersbeleid van de gemeente richt zich op het bereikbaar houden van Ede, en tegelijkertijd op het verbeteren van de leefbaarheid en verkeersveiligheid binnen de gemeente. Om deze doelen te bereiken worden problemen in de toekomst liefst voorkomen, of worden bestaande problemen opgelost binnen de aanwezige infrastructuur. Pas als dat niet mogelijk is wordt gedacht aan de aanleg van nieuwe infrastructuur.

Fietsers en voetgangers
Belangrijke prioriteit wordt in het GVVP gegeven aan de fietsers en voetgangers. Deze vormen van vervoer zijn erg efficiënt en veroorzaken geen overlast voor de omgeving. Bovendien zijn er nog belangrijke verbeteringen te bereiken in de loop- en fietsroutes. Maar dit is niet het enige punt waaraan gewerkt zal worden. Zo zet Ede zich in voor het behoud en verbetering van het openbaar vervoer, en voor het aanpakken van verkeersonveilige kruispunten, wegen of gebieden. Ook wordt de hoofdwegenstructuur op een aantal punten verder verbeterd.

Inspraak
Nadat de raadscommissie Beheer Fysieke Omgeving haar mening heeft gegeven over het ontwerp-GVVP, zal later dit voorjaar een inspraakprocedure worden gestart. Iedereen kan dan reageren op het beleidsplan. In het najaar zal het GVVP inclusief de inspraakreacties door B&W aan de gemeenteraad ter vaststelling worden aangeboden.
---