VVD



Nieuws

16 mrt 2004 - VVD: Minister Bot moet
Eurocommissaris Verheugen ter verantwoording
roepen

VVD-Europawoordvoerder Hans van Baalen wil dat minister Ben Bot van Buitenlandse Zaken de Eurocommissaris voor de uitbreiding, Günter Verheugen, ter verantwoording roept. Verheugen verklaarde in een interview bij Radio 1, dat vanochtend werd uitgezonden, dat het niet nodig zou zijn om bij de toetreding van 10 nieuwe EU-lidstaten op 1 mei aanstaande vrijwaringsclausules toe te passen.

Vrijwaringclausules zijn bijzondere maatregelen, die moeten voorkomen dat het functioneren van de Europese Unie wordt verstoord doordat de nieuwe lidstaten op bepaalde terreinen nog niet gereed zijn om volledig aan het Europese integratieproces deel te nemen. Verheugen wees een half jaar gelden nog 39 terreinen aan, waarop de toetreders nog niet voldeden aan de Europese criteria.

Van Baalen is van mening dat dit de derde maal is dat Verheugen gemaakte beloften niet nakomt. Verheugen beloofde begin 2003 aan VVD-leider Gerrit Zalm dat de huidige lidstaten vóór de goedkeuring van het toetredingsverdrag geïnformeerd zouden worden over de vrijwaringsmaatregelen. Deze belofte kwam hij niet na. Verheugen beloofde aan de Vaste Tweede-Kamercommissie voor Europese Zaken dat hij de vrijwaringsmaatregelen zou aankondigen in de eindrapportage van de Commissie. Hij kwam deze belofte niet na. Verheugen beloofde staatssecretaris Atzo Nicolaï dat hij vóór 1 mei aanstaande de lidstaten zou betrekken bij het opleggen van vrijwaringsmaatregelen en de lidstaten een lijst met voorgenomen maatregelen zou voorleggen. Hij lijkt deze belofte nu ook niet te willen nakomen. Drie keer is scheepsrecht volgens de VVD.

De regering moet de Europese Commissie nu hard ter verantwoording roepen. Van Baalen zal de regering tijdens het Europa-debat van donderdag 18 maart a.s. hierop aanspreken. Tevens zal hij de herhaalde woordbreuk van Verheugen bij Eurocommissaris Frits Bolkestein, die aanstaande donderdag de Tweede Kamer bezoekt, aan de orde stellen.

16 maart 2004