Zorgverzekeraars Nederland


Zeist, 16 maart 2004

Europees Hof: Duitse Krankenkassen zijn geen onderneming

Zorgverzekeraars Nederland dringt er op aan bij het uitwerken van de nieuwe basisverzekering rekening te houden met het creëren van voldoende ondernemingsvrijheid voor de zorgverzekeraars. Het Europees Hof van Justitie heeft geoordeeld dat Duitse 'Krankenkassen' onvoldoende ondernermingsvrijheid hebben, waardoor de Europese mededingingsregels op hen niet van toepassing zijn. Zorgverzekeraars Nederland acht concurrentie echter cruciaal voor het oplossen van de problemen in de zorg. Daarom moet het kabinet bij de vormgeving van de basisverzekering ruime ondernemingsvrijheden voor zorgverzekeraars inbouwen.

Inzet

Het Europese Hof van Justitie heeft vandaag in een geschil tussen het Duitse AOK Bundesverband e.a. vs. Mundipharma GmbH e.a. geoordeeld dat de Duitse Krankenkassen geen economische activiteiten verrichten, óók niet als zij maximumvergoedingen van medicijnen gezamenlijk vaststellen. Omdat zij geen economische activiteiten verrichten, zijn het naar Europese maatstaven geen ondernemingen, en is bijgevolg het Europese mededingingsrecht niet van toepassing. Het Hof komt tot dit oordeel omdat de Krankenkassen ondermeer wettelijk verplicht zijn verstrekkingen te verlenen die identiek zijn en niet afhangen van de premie. De Krankenkassen hebben geen enkele ondernemingsvrijheid op dit punt.

Het oordeel van het Hof van Justitie heeft betrekking op de Duitse situatie. Die verschilt van de Nederlandse. De vraag of de uitspraak ook van toepassing is op de Nederlandse ziekenfondsen, is nog niet te beantwoorden. Daarvoor is een gedetailleerde vergelijking van beide zorgstelsels, van beide soorten zorgverzekeraars en van hun beider ondernemingsvrijheid, bijvoorbeeld op het terrein van de premiestelling en zorginkoop, noodzakelijk. Zorgverzekeraars Nederland heeft vooralsnog de indruk dat de ondernemingsvrijheden van Duitse Krankenkassen beperkter zijn dan die van Nederlandse ziekenfondsen.

Europees Hof