VVD



Nieuws

16 mrt 2004 - Ayaan Hirsi Ali vraagt de regering
actie te ondernemen tegen eerwraak

VVD Tweede-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali vraagt de regering vandaag met drie moties meer actie te ondernemen tegen eerwraak.

Hirsi Ali wijst erop dat eerwraak in Nederland een structureel karakter vertoont en constateert dat een aparte registratie van eerwraak een noodzakelijke bijdrage levert in de bestrijding van deze misdaad. Zij verzoekt de regering daarom met onmiddellijke ingang de landelijke registratie van gevallen van eerwraak te starten.

Eerwraak is een geweldvorm die een specifiek deel van de vrouwen uit etnische minderheden treft. Volgens het wetboek worden alleen de hoofddader(s) bestraft. Hiermee wordt voorbij gegaan aan het feit dat eerwraak meestal in familiekring wordt voorbereid. Hirsi Ali vraagt de regering de juridische mogelijkheden te onderzoeken om alle betrokkenen op te sporen, te vervolgen en te berechten. Zij vraagt de regering de resultaten van dit onderzoek voor 1 september naar de Kamer te sturen.

Daarnaast verzoekt Hirsi Ali de regering om de Kamer voor 1 juni te rapporteren over een noodzakelijk beschermingsprogramma waarvan onder meer onderdeel moeten uitmaken:

1. een verscherping van het vervolgingsbeleid;

2. versterking van de ambassades en aanscherping van de instructies aan ambassades in die landen waar met regelmaat sprake is van uithuwelijking en gijzeling van uit Nederland afkomstige meisjes en vrouwen;

3. pro-actieve maatregelen om geweld, uithuwelijking en andere verschijnselen, in strijd met de de beginselen van de Nederlandse rechtsstaat, te voorkomen door beschermings- en opvangmaatregelen voor deze vrouwen en meisjes;

4. de totstandkoning van een 'aware-project' specifiek gericht op genoemde vrouwen en meisjes.

16 maart 2004