SGP


Inburgeraars wijzen op shoah

Datum publicatie: 16-03-2004
Auteur: B.J. van der Vlies

Omdat het ?moderne? antisemitisme vooral uit de koker komt van (jonge) allochtonen, zal bij de inburgering extra aandacht moeten worden besteed aan de plaats en positie van het Jodendom in Nederland en Europa. Ook zal inburgeraars uitdrukkelijk moeten worden gewezen op de gruwelijke praktijken waar antisemitisme toe heeft geleid en kan leiden. Aandacht voor de tweede wereldoorlog en de shoah behoort daarom verplicht onderdeel te zijn van het lespakket voor nieuwkomers.

Dit is een van de maatregelen die de SGP morgen gaat voorstellen in het overleg met de regering over de toename van het antisemitisme in Nederland (en Europa). Uit onderzoek blijkt dat vooral allochtonen afkomstig uit Noordafrikaanse staten zich bezondigen aan anti-Joodse uitingen en gedragingen. Dat wordt mede in de hand gewerkt door stuitend antisemitisme op Arabische tv-zenders en op allerlei sites op internet.

Tegen die achtergrond pleit de SGP niet alleen voor extra aandacht in het inburgeringstraject, maar ook voor meer ?patrouilles? door de internetpolitie. Verder moet de Nederlandse regering via Europa Arabische landen aanspreken waar antisemitische series en programma?s worden uitgezonden. De SGP zal erop aandringen dat Nederland tijdens het voorzitterschap van de EU later dit jaar, op dit punt het initiatief zal nemen.

Nadere informatie:
B.J. van der Vlies, kamerlid SGP, telefoon 06 1830 5926