Gemeente Abcoude


AGENDA/BESLUITENLIJST
VAN DE VERGADERING VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN ABCOUDE D.D. 16 maart 2004
O P E N B A A R PORTEFEUILLE: burgemeester A.A. van der Most-de Ridder
1. Concept-besluitenlijst van de B&W-vergadering d.d. 9 maart 2003. Toelichting:
Wekelijks wordt de besluitenlijst van de vorige vergadering vastgesteld. Ambtelijk advies:
Instemmen met de besluitenlijst.
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.
PORTEFEUILLE: wethouder T. de Roode

1. Verbetering verkeersveiligheid kruispunt Vinkenkade-Winkeldijk. Toelichting:
De oversteekbaarheid van het kruispunt Vinkenkade-Winkeldijk voor fietsers is momenteel onveilig. Er zijn diverse klachten ontvangen en een verzoek (van schoolgaande kinderen) tot het verbeteren van de verkeersveiligheid. Door middel van een aantal aanpassingen kan een veiligere oversteekbaarheid voor fietsers worden gecreëerd.
Ambtelijk advies:
Geadviseerd wordt in te stemmen met de verbetering van de veilige oversteekbaarheid voor fietsers op het kruispunt Vinkenkade-Winkeldijk zoals nader uitgewerkt en toegelicht in dit B&W advies. Tevens wordt geadviseerd de financiële dekking ­ eveneens in dit voorstel uitgewerkt - te accorderen. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten. Tenzij blijkt, dat een betere en budgettair neutrale situatie kan worden bereikt met verkeerslichten. Vervolgens aandacht schenken aan publicatie in de pers en informatie aan aanwonenden.

2. Voorbereiding vrijstellingsbesluit als bedoeld in artikel 19 lid 2 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO) ten behoeve van het realiseren van een nieuwe gemeentewerf op het perceel Bovenkamp 15 te Abcoude.
Toelichting:
Op 10 oktober 2003 is er een aanvraag om bouwvergunning ingediend voor de realisatie van de nieuwe gemeentewerf aan de Bovenkamp 15. Aangezien de realisatie van dit bouwplan niet past binnen het huidige bestemmingsplan, is de aanvraag tevens als verzoek om vrijstelling ex artikel 19 van de WRO aangemerkt. Aan het college wordt voorgesteld een vrijstellingprocedure als bedoeld in artikel 19 lid 2 WRO te volgen. Dit betekent dat het bouwplan gedurende 4 weken tervisie wordt gelegd. Indien er geen zienswijzen worden kenbaar gemaakt, beslist het college in beginsel binnen 4 weken na afloop van de tervisielegging omtrent de aanvraag om bouwvergunning c.q. het verzoek om vrijstelling. Aangezien de aanhoudingsplicht als bedoeld in artikel 52 van de Woningwet van kracht is, wordt er pas een vrijstelling c.q. bouwvergunning verleend, als een milieuvergunning voor de gemeentewerf is afgegeven.
Ambtelijk advies:
Voorgesteld wordt op grond van artikel 19a lid 2 WRO toepassing te geven aan artikel 19a lid 4 WRO, zodat het bouwplan voor een nieuwe gemeentewerf gedurende een termijn van vier weken ter inzage wordt gelegd. Tijdens deze periode heeft een ieder de mogelijkheid schriftelijk een zienswijze omtrent het bouwplan kenbaar te maken.
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.


3. Bezwaarschrift tegen verleende bouwvergunning voor het vergroten van de woning Meerweg 12.
Toelichting:
Er is bezwaar aangetekend tegen het verlenen van een bouwvergunning voor het vergroten van de woning Meerweg 12 te Abcoude. De commissie bezwaar- en beroepschriften adviseert het bezwaar ontvankelijk, doch ongegrond te verklaren. Bij de beoordeling van het ingediende bezwaarschrift en de heroverweging van de beslissing op de bouwaanvraag wordt geadviseerd het advies van de commissie bezwaar- en beroepschriften over te nemen.
Ambtelijk advies:
Bezwaarschrift ontvankelijk, doch ongegrond verklaren. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

4. Regionale Woningmarktmonitor van het Bestuur Regio Utrecht (BRU) nummer 6, december 2003.
Toelichting:
Deze monitor beschrijft woningmarktontwikkelingen in de periode 1995 tot en met 2002 en bevat een prognose voor de periode 2003 tot en met 2009. De monitor bevat gegevens over de nieuwbouw en transformatie in de woningvoorraad die van invloed zijn op de totale woningvoorraad. Ten slotte is een hoofdstuk gewijd aan de woonruimteverdeling waarin gegevens staan vermeld over bijvoorbeeld de soort woningzoekenden, het aantal verhuringen, toewijzingen van woningen aan urgente woningzoekenden, etc. Volgens de monitor zullen er in de periode 2003 tot en met 2009 in Abcoude in totaal 187 woningen gebouwd worden. Dit getal is gebaseerd op de door de gemeente opgestuurde Meerjarenplanning Woningbouw 2004 - 2011. Het aantal sociale huurwoningen (682) in Abcoude zal gelijk blijven en het aantal woningen in de kernvoorraad zal met ongeveer 20% dalen naar 496 in 2010. Deze prognose is gebaseerd op gegevens van de woningbouwvereniging met betrekking tot sloop, verkoop en nieuwbouw van woningen in de kernvoorraad. Het aantal woningonttrekkingen en toevoegingen voor Abcoude is in de periode 2003 tot en met 2009 te gering om daaruit conclusies te trekken.
Ambtelijk advies:
Voorgesteld de regionale woningmarktmonitor BRU nummer 6 voor kennisgeving aan te nemen onder verwijzing naar de samenvatting toelichting.
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

5. Illegale rioolontluchting op perceel Piet van Wijngaerdtlaan 74. Toelichting:
Het bouwwerk is in strijd met de Woningwet en de Bouwverordening. Gelet op de stankveroorzakende situatie wordt voorgesteld tot het aanzeggen van toepassen van bestuursdwang, zodat er indien nodig snel en adequaat een einde kan worden gemaakt aan de illegale situatie. Gelet op de spoedeisendheid van zaak wordt voorgesteld van de hoorplicht af te zien overeenkomstig artikel 4:11 Awb en een begunstigingstermijn van één week te geven.
Ambtelijk advies:
Voorgesteld wordt bestuursdwang toe te passen indien niet binnen één week een einde is gemaakt aan de illegale situatie. Voorgesteld wordt de heer H. Verkerk aan te wijzen als bevoegd persoon tot toepassen van bestuursdwang.
B&W-besluit:
Niet overeenkomstig voorstel besloten. B&W willen, dat de milieudienst zo spoedig mogelijk onderzoekt hoe het mogelijk is, dat stankoverlast kan ontstaan bij een -in principe- gesloten riool. Daarna het gecompleteerde advies opnieuw voorleggen aan B&W.
---

6. Vestiging van een afhaalpizzeria aan de Zuwe 1A te Baambrugge. Toelichting:
Er is een verzoek binnengekomen bij de gemeente voor de vestiging van een afhaalpizzeria in de voormalige bakkerswinkel aan de Zuwe 1A te Baambrugge. Het geldende bestemmingsplan ´Beschermd dorpsgezicht Baambrugge´ kent aan het betreffende perceel de bestemming "Centrumdoeleinden" (artikel 18) toe. De uitoefening van een detailhandelsbedrijf, waaronder een winkel voor de verkoop van etenswaren, is binnen deze bestemming toegestaan. De ondernemer dient erop te worden gewezen dat de detailhandel slechts op de begane grond mag plaatsvinden. Voorts zal de ondernemer melding moeten doen bij de milieudienst van de vestiging van de afhaalpizzeria en zal hij bij het maken van reclame voor zijn producten een reclamevergunning aan te vragen bij de gemeente. Aan de aanvrager is verzocht extra informatie te verschaffen met betrekking tot de wijze van exploiteren. Voorgesteld wordt aan het college in te stemmen met het verzoek tot vestiging van de afhaalpizzeria en hem in een brief op de eisen uit de verschillende regelingen te wijzen. Ambtelijk advies:
Voorgesteld wordt na kennisgenomen te hebben van de functie indeling van het winkelpand, in te stemmen met het verzoek een afhaalpizzeria te starten aan de Zuwe 1A te Baambrugge. De ondernemer zal in bijgevoegde brief worden gewezen op de eisen uit het bestemmingsplan ´Beschermd dorpsgezicht Baambrugge´, de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) en zaken op milieutechnisch gebied.
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten. In het kader van de vergunningverlening dient speciale aandacht te worden geschonken aan het voorkomen van stankoverlast. 7. Milieumonitor 2000-2002.
Toelichting:
In 2000 heeft de Milieudienst Noord-West Utrecht een begin gemaakt met milieumonitoring. Dit is de 2e milieumonitor. Doelstelling van de monitor is het verkrijgen van inzicht in de kwaliteit van het milieu en de leefomgeving en de inspanningen ten behoeve van de uitvoering van het milieubeleid. De milieumonitor past zodoende uitstekend in de (milieu-)beleidscyclus. In de monitor worden de indicatoren per thema besproken. In dit advies worden de (belangrijkste) indicatoren voor Abcoude belicht.
Ambtelijk advies:
De Milieumonitor 2000-2002 van de Milieudienst Noord-West Utrecht voor kennisgeving aannemen. B&W-besluit:
Niet overeenkomstig voorstel besloten. B&W wensen een nader advies over de gedane aanbevelingen in de monitor. B&W wensen tevens een advies over de vraag of een milieumonitor gewenst blijft gelet op de afnemende interesse op het niveau van de rijksoverheid. 8. Meetpunten rapportage luchtkwaliteit 2003.
Toelichting:
De Milieudienst Noord-West Utrecht stelt al twee jaar de rapportage luchtkwaliteit op. Abcoude heeft verleden jaar besloten om in de rapportage 2002 geen meetpunten langs de A2 op te nemen, aangezien zij dit een taak van Rijkwaterstaat vindt. Dit heeft zij in een brief aan het ministerie van VROM kenbaar gemaakt. Hierop is een reactie terug ontvangen met de opdracht om deze punten wel weer in de rapportage 2003 op te nemen. Aangezien Rijkswaterstaat de gegevens aanlevert en de Milieudienst deze alleen hoeft over te nemen, wordt aanbevolen deze punten in de rapportage 2003 weer op te nemen.
Ambtelijk advies:
Meetpunten langs de A2 in de rapportage 2003 opnemen. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten. De schriftelijke tegenreactie op de brief van de Minister wordt ter kennis gebracht van het college.

---

9. Vrijstellingsprocedure op grond van artikel 19, lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening voor het bouwplan voor het veranderen en vergroten van een woning op het perceel Reijer Spreijstraat 8 te Abcoude.
Toelichting:
De aanvrager wil in het kader van vooroverleg zekerheid hebben dat het bouwplan te realiseren is. Concreet wil hij weten of de gemeente medewerking verleend aan het volgen van de artikel 19, lid 3 procedure. Indien gemeente akkoord zal aanvrager een officiële aanvraag indienen. Ambtelijk advies:
Medewerking verlenen aan het plan middels vrijstellingsprocedure artikel 19, lid 3 voor het veranderen en vergroten van een woning op het perceel Reijer Spreijstraat 8 te Abcoude. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten. B&W willen nadere informatie over het toekomstig (aan)bouwregime in het kader van het bestemmingsplan woongebied Abcoude. PORTEFEUILLE: wethouder Y.M.G. van den Heerik
PORTEFEUILLE: wethouder E. Doorn
Aldus vastgesteld in de B&W-vergadering van 23 maart 2004. De secretaris, de burgemeester,


---

MANDAATBESLUITENLIJST
BEHORENDE BIJ DE BESLUITENLIJST VAN DE VERGADERING VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN ABCOUDE D.D. 16 maart 2004
O P E N B A A R PORTEFEUILLE: wethouder T. de Roode

1. Aanvraag bouwvergunning plaatsen berging bij kinderdagverblijf De Walvis, Holendrecht 29, Abcoude.
Ambtelijk advies:
Met toepassing van artikel 19 lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening jo artikel 20 van het Besluit op de Ruimtelijke Ordening vooruitlopen op het in voorbereiding zijnde bestemmingsplan Woongebied Abcoude:

- het bouwplan publiceren in de VAR van 18-3;
- het bouwplan vier weken voor een ieder ter inzage leggen. Indien er geen zienswijzen inkomen (lichte) bouwvergunning verlenen. Mandaatbesluit d.d. 9-3-2004:
Overeenkomstig voorstel besloten.


---