Practical Joke Swiebel Maandag 15 Maart 2004 - 20:21

Niet iedereen heeft dezelfde opvatting over het huwelijk. Neem bijvoorbeeld zoiets als het homohuwelijk. Is het huwelijk niet voorbestemd voor man een vrouw?
Maar sommige mensen hebben een wel heel aparte opvatting over het samen varen in een huwelijksbootje. Dat bleek vorige week in Straatsburg tijdens een informeel overleg tussen europarlementariërs met een christelijke visie op ethiek. Deze mannen en vrouwen komen uit alle hoeken en gaten van Europa en zijn van een bijzonder divers pluimage. Gezamelijk proberen deze mensen een strategie te bedenken om de christelijke opvatting over menselijk leven te agenderen en te amenderen. Op tafel lag het rapport van Marianne Eriksson over de seksindustrie in Europa. Een zwaar onderwerp en zeker niet geschikt voor flauwe grappen. Hoewel de Nederlandse europarlementariër Joke Swiebel hier blijkbaar anders over denkt. In een amendement op het verslag van Eriksson probeert Swiebel de toevoeging het huwelijk is een legale vorm van prostitutie in het rapport te krijgen. U leest het goed!

De reacties op dit voorstel laten zich raden. Een Duitser vroeg aan Hans Blokland: is deze Swiebel nog herkiesbaar? Dat moest Hans ontkennen: Joke Swiebel staat niet op de eurolijst van de PvdA. Jammer, betoogde de Duitser, want hier valt wel heel makkelijk campagne tegen te voeren!
Een Ierse meende de Engelse versie van het amendement goed te hebben gelezen. Kijkt u goed dames en heren, vlak voor haar achternaam schrijft Swiebel zelf dat het een grapje betreft. Helaas, er is sprake van taalverwarring. Het gaat hier om de voornaam van Joke Swiebel. Maar we lieten het Ierse EP-lid maar in deze veronderstelling.

Een andere Duitser reageerde onderkoeld en wel erg droog. Het is toch een amendement? Dan kan het nooit een grapje zijn. Er staan geen grapjes in amendementen! Heel logisch.

Was het allemaal maar logisch. Het is te gek voor woorden dat we serieus hebben stilgestaan bij dit amendement. Wegstemmen en heel snel vergeten!

Walter Monster

---