Wereld Natuur Fonds Nederland

Hoe lang nog voor de Sumatraanse tijger ?

Indonesië is hard op weg haar laatste Sumatraanse tijgers te verliezen, als de wijdverspreide illegale handel in delen van tijgers en de verwoesting van hun leefgebied niet snel stopt. Volgens een nieuw rapport van het onderzoeksbureau TRAFFIC zijn tussen 1998 en 2002 tenminste 50 Sumatraanse tijgers slachtoffer geworden van de stroperij.

Er leven nog maar 400 tot 500 Sumatraanse tijgers in het wild. Het Wereld Natuur Fonds vreest dat de Sumatraanse tijger eenzelfde toekomst wacht als de Balinese en de Javaanse tijger. Deze ondersoorten zijn respectievelijk rond 1940 en 1980 uitgestorven.

Tijgerproducten gewild

Het rapport Nowhere to Hide: The Trade in Sumatran Tigers toont aan dat de ernstig bedreigde Sumatraanse tijgers nog steeds worden gedood door professionele en semi-professionele jagers. In Indonesië zijn tijgerproducten, zoals tijgerhuiden, -klauwen en -tanden nog steeds gewild. Delen van tijgers zijn gemakkelijk verkrijgbaar en worden vaak openlijk verkocht in Sumatra. TRAFFIC-onderzoekers vonden in 17 van de 24 steden waar zij markten bezochten producten van tijgers; van de in totaal 453 onderzochte winkels verkocht 20ijgerproducten. Om de Sumatraanse tijger te redden, is betere regelgeving en handhaving noodzakelijk volgens het Wereld Natuur Fonds. De wereldwijde natuurbeschermingsorganisatie roept de Indonesische overheid op om maatregelen te nemen tegen de stroperij en verkoop van tijgerproducten, vooral in Noord Sumatra. Bovendien moeten er meer gespecialiseerde anti-stroperij eenheden komen.

Verlies van leefomgeving

Behalve stroperij is het verlies van de leefomgeving een belangrijke bedreiging voor de Sumatraanse tijger. Het Wereld Natuur Fonds wil daarom een verbod op het kappen in de laaglandbossen van Sumatra. Met name s werelds grootste papierbedrijven (APP en APRIL) kappen op dit moment hier op grote schaal. Door verlies van leefgebied zoeken tijgers steeds vaker hun heil dicht bij mensen, waar ze soms worden gevangen en gedood. In heel Azië worden de tijgers bedreigd door stroperij, verlies van hun leefomgeving en door conflicten met dorpsbewoners die vlakbij het leefgebied van de tijger wonen. De Sumatraanse tijger staat echt op het punt uit te sterven', zegt dr. Susan Lieberman, directeur van het soortenbeschermingsprogramma van het internationale Wereld Natuur Fonds. 'Er zijn zo weinig Sumatraanse tijgers over dat we ons afvragen of deze tijgers nog wel een toekomst hebben. De huidige bedreigingen brengen de hele populatie in gevaar en daarmee de toekomst van de Sumatraanse tijger. Een groot verlies voor de wereld en niet in de laatste plaats voor het erfgoed van de inwoners van Indonesië.'

De aanpak van de illegale handel in tijgerproducten van Indonesië is deze week in Geneve onderwerp van gesprek in een voorbereidende CITES-bijeenkomst. Het Wereld Natuur Fonds en TRAFFIC roepen de Indonesische overheid op om de anti-stoperij maatregelen te verscherpen en de nog steeds voortdurende illegale nationale en internationale handel in delen van de Sumatraanse tijger harder aan te pakken.

Achtergrond informatie:

TRAFFIC werd in 1976 opgericht als een gezamelijk onderzoeksprogramma van het internationale Wereld Natuur Fonds en IUCN. Het Wereld Natuur Fonds is nog steeds een belangrijke financier van TRAFFIC. Inmiddels is TRAFFIC uitgegroeid tot een wereldwijd gerespecteerde organisatie die de handel in bedreigde dieren en planten onderzoekt.

CITES: Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora.

De eerstvolgende CITES-conferentie vindt dit najaar plaats.

De Sumatraanse tijger is 'Critically Endangered' (ernstig met uitsterven bedreigd) volgens de IUCN-lijst. De totale populatie wordt geschat op 400-500 Sumatraanse tijgers. (www.redlist.org)

Het volledige rapport is te vinden op www.traffic.org/sumatrantigers

Meer informatie over Sumatraanse tijger via www.panda.org