Brussels Airlines


16/03/2004 > De Virgin Groep en de meerderheidsaandeelhouder van SN Brussels Airlines tekenen niet-bindende intentieverklaring

Virgin Express NV werd ingelicht door haar meerderheidsaandeelhouder, VEX PLC (Euronext Brussel: VIRE; OTC Bulletin Board: VIRGY), en door VSIL, meerderheidsaandeelhouder van VEX PLC, dat op 15 maart 2004 een niet-bindende intentieverklaring (letter of intent, "LOI") werd getekend door VSIL en SN Airholding, de meerderheidsaandeelhouder van SN Brussels Airlines, met het oog op het onderbrengen van hun respectievelijke luchtvaartmaatschappijen, Virgin Express NV en SN Brussels Airlines, onder een gemeenschappelijk aandeelhouderschap.

De partijen hebben nog geen gedetailleerde plannen voor het gezamenlijk management van Virgin Express NV en SN Brussels Airlines. Het is evenwel voorzien dat beide luchtvaartmaatschappijen afzonderlijke juridische entiteiten zullen blijven. VEX PLC zal een beursgenoteerde onderneming blijven op zowel Euronext als Nasdaq (OTC Bulletin Board).

De raden van bestuur van VEX PLC en SN Airholding zijn van mening dat de niet-bindende LOI en de transacties daarin beschreven in het belang zijn van alle betrokken partijen, hun personeel, aandeelhouders en klanten.

Beide ondernemingen verwachten belangrijke wederzijdse voordelen te zullen halen uit de optimalisatie van de netwerken.

Indien de twee luchtvaartmaatschappijen door haar gecontroleerd worden, zal SN Airholding de markt twee carriers onder verschillende merknamen en met verschillende productdefiniëring aanbieden om aan de groeiende noden van de concurrentiële markt in België te kunnen voldoen, namelijk een flexibele full service-carrier en een lagetarievenluchtvaartmaatschappij. SN Airholding zal ervoor zorgen dat er bij de consumenten geen verwarring zal ontstaan met betrekking tot het product.

Hoofdpunten van de intentieverklaring

Hoewel de details nog nader moeten worden uitgewerkt, zijn de belangrijkste elementen van de LOI de volgende:


* VEX PLC zou zijn aandelen van Virgin Express NV inbrengen in het kapitaal van SN Airholding. In ruil voor deze inbreng zal VEX PLC aandelen ontvangen in deze holdingvennootschap ten belope van 29.9% van het volledige kapitaal op een gedilueerde basis.
* VEX PLC zou eigenaar zijn van 29.9% van de aandelen van SN Airholding en de resterende 70.1% zouden in handen zijn van de huidige aandeelhouders van SN Airholding.

* De holdingvennootschap zou 100% van de aandelen van Virgin Express NV en 92% van de aandelen van SN Brussels Airlines bezitten (SIC zou de resterende 8% van de aandelen van SN Brussels Airlines behouden).

* Aan VEX PLC zou een "put" optie worden verleend om haar aandelen ten belope van 29.9% te verkopen tegen een prijs van EUR64 miljoen, betaalbaar in twee schijven. Deze "put" optie zou op eender welk moment tussen 1 januari 2005 tot en met 31 december 2006 kunnen worden uitgeoefend.

* VEX PLC zou een "call" optie verlenen om haar aandelen ten belope van 29.9% te kopen tegen een prijs van EUR100 miljoen, betaalbaar in twee schijven. Deze "call" optie zou op eender welk moment tussen 1 januari 2005 tot en met 31 december 2006 kunnen worden uitgeoefend.

* Ingeval de "call" optie wordt uitgeoefend en indien SN Airholding vervolgens zelf haar eigen investering te gelde zou maken, dan zou VEX PLC een bijkomende betaling ontvangen zodat de totale tegenprestatie ontvangen naar aanleiding van de call optie gelijk zou zijn aan de volgende bedragen. Indien SN Airholding haar investering te gelde maakt vóór 30 juni 2007, zou VEX PLC 29.9% van de totale opbrengst van de kapitaalverrichting ontvangen. Indien SN Airholding haar investering te gelde maakt na 30 juni 2007 maar vóór 30 juni 2009, zou VEX PLC 25% ontvangen. Indien SN Airholding haar investering te gelde maakt na 30 juni 2009, zou VEX PLC 20% van de totale opbrengst van de kapitaalverrichting ontvangen.

Andere materiële elementen van de LOI

Andere materiële elementen van de LOI zijn de volgende:
* VEX PLC en de aandeelhouders van SN Airholding zouden een aandeelhoudersovereenkomst opstellen om o.a. de principes van deugdelijk bestuur te regelen;

* VEX PLC zou het recht krijgen om twee bestuurders aan te duiden in de raad van bestuur van de holdingvennootschap;
* De beoogde transacties zouden voorwaardelijk zijn aan het verkrijgen van de nodige wettelijke en regulatoire goedkeuringen (met inbegrip van de vereiste goedkeuringen met betrekking tot het mededingingsrecht) en de vervulling van deze voorwaarden zal nauwgezet opgevolgd worden.

Deze mededeling is geen aanbod tot verkoop van effecten in de Verenigde Staten. De effecten waarnaar in deze mededeling wordt verwezen mogen niet worden aangeboden of verkocht worden in de Verenigde Staten zonder registratie of vrijstelling van registratie. Elk aanbod van effecten in de Verenigde Staten zal geschieden door middel van een prospectus, dat bij de onderneming kan worden verkregen en dat gedetailleerde informatie zal bevatten in verband met de onderneming, haar management alsook financiële gegevens.

Voor meer informatie, contacteer:

SN Brussels Airlines:
Geert Sciot - Vice President Communication
Cédric Leurquin - Communication Manager
tel. +32 (0)2 723.84.00

Virgin Express:
Yves Panneels - Corporate Communication Manager tel. +32 (0)2 752.06.77

> Download document