Universiteit van Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

Universiteitsbibliotheek Utrecht

Internationaal netwerk voor ketenzorg opgericht

Eind februari 2004 is het International Network of Integrated Care (INIC) opgericht. Het netwerk bestaat uit een internationale groep wetenschappers, zorgmanagers en beleidsmakers. Uitwisseling van kennis via INIC moet leiden tot betere integratie van zorgvoorzieningen en daarmee tot betere gezondheidszorg.

INIC houdt zich bezig met multidisciplinaire samenwerking in de gezondheidszorg (horizontale integratie) en transmurale zorg (verticale integratie), met als doel geïntegreerde gezondheidszorg te bevorderen en te ontwikkelen. De leden, zowel individuen als partnerorganisaties, delen een gemeenschappelijke overtuiging dat betere integratie van zorgvoorzieningen leidt tot een kwalitatief betere, efficiëntere en meer rendabele gezondheidszorg. Het netwerk brengt een internationale gemeenschap samen voor het uitwisselen van kennis, informatie, ideeën, en het stimuleren van onderzoek op het gebied van geïntegreerde zorg. In de commissie die het INIC aanstuurt zitten onder meer commissieleden uit Finland, Nederland, Canada, Bulgarije, de Verenigde Staten en Engeland.

Laboratorium

Het INIC ging van start tijdens de jaarlijkse conferentie van het digitale, peer reviewed tijdschrift International Journal of Integrated Care (IJIC), in Birmingham, Engeland. Volgens prof.dr. Guus Schrijvers, hoofdredacteur van IJIC en hoogleraar Structuur en Functioneren van de Gezondheidszorg aan de Universiteit Utrecht, vormt ieder land het laboratorium voor een ander land bij geïntegreerde zorg. 'Overal worden vorderingen gemaakt om de samenhang tussen eerste lijn en tweede lijn te verbeteren. Dit netwerk biedt volop kansen om van elkaars vorderingen te leren, via het digitale tijdschrift, via het jaarlijkse congres, door onderwijs en door gezamenlijke visitaties', aldus Schrijvers.

Virtual Community

De Universiteitsbibliotheek Utrecht heeft in belangrijke mate bijgedragen aan de ontwikkeling van dit initiatief, omdat ze wil bijdragen aan de verbetering van wetenschappelijke communicatie, onder andere door het opzetten van zogeheten Virtual Communities. Met leden over de hele wereld is INIC zo'n Virtual Community, bestaande uit individuen die met elkaar communiceren via het digitaal tijdschrift en andere internet communicatiemiddelen. Zowel het online tijdschrift als het INIC worden gefaciliteerd door Igitur, Utrecht publishing and archiving services, een onderdeel van de Universiteitsbibliotheek Utrecht dat zich uitsluitend richt op het ondersteunen van wetenschappelijk publiceren via elektronische middelen.

Meer informatie

Voor meer informatie over het INIC, zie: http://www.ijic.org/network/index.html

Contactpersoon Nederland

Guus Schrijvers, hoogleraar Structuur en Functioneren van de Gezondheidszorg

Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijnsgeneeskunde

UMC Utrecht, (030) 250 9359, a.j.p.schrijvers@jc.azu.nl

Contactpersoon Internationaal

Nick Goodwin, senior lecturer at the London School of Hygiene and Tropical Medicine, en voorzitter INIC, +44 (0)20 7927 2366, Nick.Goodwin@lshtm.ac.uk

Voorlichter Roy Meijer (030) 253 3705, r.meijer@csc.uu.nl