Regering.nl

Ministeries recent
Kamerstukken
Foto van een eend 15 mrt 2004
LNV RUIMT TWEEDE BEDRIJF UIT VOORZORG

Een eendenbedrijf met 600 eenden in de gemeente Lopik (provincie Utrecht) is uit voorzorg geruimd. Na een test kon niet worden uitgesloten dat op het bedrijf een milde variant van het vogelpestvirus aanwezig was.

Vorige week kwamen in bloedmonsters van het bedrijf in Lopik antistoffen tegen het virus aan het licht. In vervolgonderzoek werd die uitslag echter niet bevestigd. Voor de zekerheid werd een tweede vervolgonderzoek gedaan. Daaruit bleek dat de aanwezigheid van het virus op dit bedrijf niet kan worden uitgesloten.

Eerder deze week besloot minister Veerman (LNV) een pluimveebedrijf in Eemsmond (Groningen) uit voorzorg te ruimen.

Controles
Sinds de vogelpestepidemie van vorig jaar wordt op alle pluimveebedrijven in Nederland periodiek gecontroleerd op de milde variant van het vogelpestvirus. De epidemie werd mogelijk veroorzaakt doordat een milde variant van het virus veranderde in een agressieve vorm. Daarop heeft LNV een monitoringprogramma ontworpen om de ongevaarlijke variant van vogelpest te elimineren voordat deze de kans krijgt zich tot een agressieve vorm te ontwikkelen. Die kans is overigens klein.

De Europese Unie verplicht lidstaten niet de milde varianten van de vogelpest te bestrijden. De EU draagt dan ook niet bij in de kosten.

Bron:



Zie het origineel
Persbericht ministerie van LNV

Zie ook:
13 mrt 2004
Groningspluimveebedrijf preventief geruimd

Dossier Klassieke vogelpest (ministerie van LNV)

Lijn

© 2002-2003 Rijksvoorlichtingsdienst