LENSINK VAN BERKEL COMM.

Easynet Group Plc neemt Novaxess over

Easynet Group Plc neemt Novaxess over

Londen, VK, 16 maart 2004 - Easynet Group Plc (LSE: ESY), (Easynet of de onderneming), een vooraanstaande pan-Europese breedband-netwerkprovider kondigde vandaag de overname aan van Novaxess, een vooraanstaande Nederlandse aanbieder van DSL voor het bedrijfsleven, voor een totale overnamesom van EUR 38,4 miljoen inclusief de overgenomen schulden.

De overname zal gedeeltelijk worden gefinancierd door een plaatsing van 6,35 miljoen nieuwe aandelen Easynet (de Plaatsing), tegen een minimum prijs van 130 pence per aandeel.

Novaxess
Novaxess richt zich op het aanbieden van DSL voor de zakelijke markt en heeft ongeveer 4.500 klanten en circa 125 werknemers. Novaxess beschikt over een eigen DSL netwerk met 84 wijkcentrales in Nederland en heeft daarmee een goede dekking in de belangrijkste bedrijfscentra.

In het verslagjaar 2003 realiseerde Novaxess een omzet van EUR 22,0 miljoen, een EBITDA van EUR 2,7 miljoen, een EBIT van EUR 0,5 miljoen en winst vóór belastingen van EUR 0,1 miljoen, en beschikte de onderneming over EUR 3,0 miljoen aan netto activa. Novaxess heeft een snel groeiende omzet, in een tempo dat te vergelijken is met dat van Easynet, tegen steeds betere marges.

Redenen voor de overname
Easynet richt zich op het verder ontwikkelen van haar activiteiten teneinde sterker te kunnen groeien in geheel Europa. Novaxess sluit perfect aan bij de bestaande activiteiten van Easynet in Nederland, met vergelijkbare producten gericht op dezelfde marktsegmenten. De belangrijkste strategische voordelen van de overname zijn:

De Nederlandse activiteiten van Easynet worden aanzienlijk versterkt, waardoor een positieve cash flow voor de Groep kan worden bereikt; Dankzij de wijkcentrales van Novaxess en de leidende positie die Easynet op het Verenigd Koninkrijk inneemt op het gebied van Unbundeld Local Loop technologie, zal de Groep beter in staat zijn gedifferentieerde pan-Europese producten aan te bieden; De EBITDA van de Groep wordt versterkt; en
Novaxess heeft een Voice over IP oplossing voor het bedrijfsleven ontwikkeld waardoor de plannen van Easynet op dat terrein kunnen worden versneld.

Bovendien verwacht Easynet aanzienlijke synergievoordelen te kunnen behalen met deze transactie, in de orde van grootte van EUR 1,5 miljoen op jaarbasis. Deze synergievoordelen zullen voornamelijk worden behaald door rationalisatie van de overlap in de infrastructuur, waaronder het inzetten van de lokale centrales van Novaxess voor de cliënten van Easynet. Novaxess en de Nederlandse activiteiten van Easynet zullen worden samengevoegd tot één organisatie. De eenmalige lasten als gevolg van de integratie worden geraamd op EUR 1,5 miljoen.

Overnamesom
Easynet betaalt EUR 28,0 miljoen voor de aandelen van Novaxess en neemt EUR 10,4 miljoen aan schulden over. De aandeelhouders van Novaxess worden gedeeltelijk betaald in 1.844.134 aandelen Easynet, die zij niet binnen zes maanden mogen vervreemden. Het resterende deel van de overnamesom (circa EUR 24,25 mln.) zal worden betaald uit de netto-opbrengst van de Plaatsing en uit eigen middelen van de onderneming.

David Rowe, CEO van Easynet: Deze overname biedt de onderneming drie belangrijke voordelen: onze Nederlandse activiteiten worden hierdoor aanzienlijk versterkt, waardoor een positieve cash flow kan worden bereikt; ons pan-Europese product voor de zakelijke markt wordt aanzienlijk sterker doordat wij ook local loop kunnen aanbieden; en de EBITDA van de Groep wordt belangrijk verbeterd. Bovendien heeft Novaxess een Voice over IP oplossing voor het bedrijfsleven gereed waarmee wij onze plannen op dat terrein kunnen versnellen.

Noot voor redactie,