Landelijke Studenten Vakbond


Platform PuinHOOP hamert op verandering
Embargo tot 16 maart 8.00 uur

Utrecht, 15 maart 2004 - In de tien dagen voorafgaand aan de grote studentendemonstratie op 26 maart, zullen overal in Nederland 95 stellingen aan muren worden gespijkerd. De stellingen moeten tot discussie over de plannen voor het Hoger Onderwijs aanzetten. In Amsterdam, Groningen, Deventer, Tilburg, Delft en Utrecht worden op de ochtend van 16 maart stellingen op onderwijsgebouwen gehangen. Meer informatie is beschikbaar op www.platformpuinhoop.nl.

Deze actie wordt georganiseerd door Platform PuinHOOP. Het Platform protesteert tegen verschillende plannen in het HOOP, het Hoger Onderwijs en Onderzoek Plan van Staatssecretaris Nijs. Het collegegeld gaat voor sommige opleidingen fors omhoog, er komen selectiemaatregelen voor bacheloropleidingen en tweede en derde studies worden niet meer bekostigd. Door de bezuinigingen gaat de onderwijskwaliteit achteruit, terwijl onderwijs steeds meer een elite-aangelegenheid wordt. De plannen gaan daarmee in tegen het streven om van Nederland een kennisland te maken.

Morgenochtend om 08:00 uur verschijnen de eerste stellingen bij het PvdA partijbureau en Maagdenhuis in Amsterdam en op onderwijsgebouwen in Delft, Utrecht, Amsterdam, Nijmegen, Groningen, Tilburg en Deventer. De stellingen die opgespijkerd worden zijn onder andere "Toegankelijkheid zonder kwaliteit is waardeloos en kwaliteit zonder toegankelijkheid is zinloos" en "Maatwerk moet voor iedereen standaard zijn". Op vrijdagmiddag 26 maart om 14.00 uur, tijdens de grote studentendemonstratie, wordt de 95e stelling getoond.