Gemeente Eindhoven

Persbericht: 16 maart 2004, no. 78

B. en w. geven opdracht voor onderzoek

Clustering van muziekvoorzieningen op Strijp S

Burgemeester en wethouders van Eindhoven hebben vandaag, in overleg met de fractievoorzitters van de gemeenteraad, opdracht gegeven aan de Dienst Stedelijke Ontwikkeling en Beheer en de Ontwikkelingscombinatie Strijp S om een onderzoek uit te voeren naar de huisvesting van (pop-)muziekvoorzieningen op Strijp S. Het college streeft naar huisvesting van onder meer de Effenaar, PopEi en De Paraplu in één accommodatie in bestaande bebouwing op Strijp S. Het college is van mening dat alleen door concentratie van voorzieningen de realisatie en exploitatie van activiteiten van de instellingen mogelijk blijft.

In samenspraak met de fractievoorzitters van de gemeenteraad betrekt het college van burgemeester en wethouders de Effenaar bij de eerste fase van het onderzoek. Na deze fase wordt een tussenbalans opgemaakt. Vervolgens zal met ondersteuning van de fractievoorzitters de tweede fase worden ingevuld.

Het plan ligt in de lijn van de Visie Kunst en Cultuur, die in april in de gemeenteraad wordt besproken. Door een cluster te creëren van een muziek(oefen)centrum en een cultureel popcentrum ontstaat een palet van alle denkbare muziekstijlen voor jong en oud, voor amateur en professional. Een dergelijk cluster zorgt volgens b. en w. voor versterking van de lokale stedelijke levendigheid en geeft Strijp S een wervende uitstraling.

Door bundeling kunnen activiteiten behouden blijven, die op zichzelf staand financieel niet haalbaar zijn. Oorzaken daarvan zijn gelegen in teruglopende financiën in de Kunst en Cultuursector en het verdwijnen van gesubsidieerde banen bij de instellingen in de komende jaren. Het college denkt met name aan de volgende instellingen:
* PopEi; voor deze stichting wordt gezocht naar vervangende ruimtes voor repetities, workshops, opslagruimte voor muziekapparatuur en studioruimte;

* Vereniging De Paraplu, een vereniging van muzikanten (van amateur tot professional) die zeer vele muziekstijlen vertegenwoordigt en workshops voor instrumentalisten en vocalisten organiseert;
* De Effenaar, een cultureel popcentrum, waarvoor eerder nieuwbouwplannen op de huidige locatie aan de Dommelstraat zijn ontwikkeld;

* Bond van Eindhovense Muziekgezelschappen, de BEM, (fanfares en harmonieën).

B. en w. streven ernaar dat de realisatie van een dergelijk centrum op Strijp S niet langer duurt dan de ontwikkeling van het nieuwbouwplan voor de Effenaar.
De verwachting is dat het voor 2006 gerealiseerd kan zijn.

© 2004 Gemeente Eindhoven