Gemeente Roggel en Neer


21/03/2004
Uit de gemeenteraad
Gemeenteraadsvergadering 16 maart 2004


* Handboogaccommodatie Heideroosje

De raad heeft kaders gesteld voor de nieuwbouw van handboogaccommodatie Heideroosje te Heibloem. Uitgesproken is, dat:
- een investeringssubsidie is toegekend met als basis 25% met mogelijkheid tot maatwerk;

- de vereniging op de Heibloem zal blijven;
- aanbouw aan de voetbalkantine is de eerste optie;
- zelfwerkzaamheid van de club is gevraagd;
- in verband met inkomsten moeten er wedstrijden gehouden kunnen worden in de nieuwe accommodatie;

- er moet slim en sober gebouwd worden;

- er bestaat een inspanningsverplichting om te komen tot externe financiering.

* Renovatie handbalveld Heibloem

Er is een krediet beschikbaar gesteld van 12.500,00 ten behoeve van renovatie van het handbalveld in Heibloem. Het handbalveld zal geasfalteerd wodren. Dit krediet zal voldaan worden uit het verwachte resultaat van de exploitatie bestemmingsplan Pater van Donstraat te Heibloem. Er waren in de raad bedenkingen vanwege het feit dat het handbalveld ligt op een plek waar woningbouwplannen voor zijn. Echter het kan nog vele jaren duren voor dat er op de bewuste plek gebouwd gaat worden. Bovendien kan de Heibloemse handbalclub niet overleven als het handbalveld niet geasfalteerd zou worden.
* Vervangende nieuwbouw ZMOK-school 'de Widdonck'

De huidige staat van de gebouwen is zo slecht dat de gemeenteraad zich heeft uitgesproken voor nieuwbouw van de school en de gymzaal. Het schoolbestuur kan de plannen gaan uitwerken. De gemeenteraad stelt wel dat alle verenigingen en inwoners in onze gemeente 's avonds in principe gebruik kunnen maken van de gymzaal. Afgesproken is ook dat de gemeente een oproep zal doen aan het bestuur dat als de bouw goedkoper uitvalt dan begroot, de overgebleven gelden in energiebesparende maatregelen gestopt zullen worden. Tenslotte geldt ook hier dat de raad oproept tot slim en sober bouwen. Het totaal beschikbaar gestelde krediet is 1.059.243,00.

* De voorstellen 'aanpassing van de subsidieverordening welzijn' (13) en 'uniformering van de gemeenschapshuizen' zijn door de raad ingetrokken.

Men wil bezien of in de subsidieverordening voorwaarden opgenomen kunnen worden die leiden tot unofmrmering van de gemeencshpashuizen. Bijvoorbeeld opgenomen zpou kunnen worden dat voorwaarden om subsidie te krijgen betekent dat er proksafspraken komen voor drank, zalahuur etc. Uitendelijk zou hiermee het voorstel tot unifmrmering helemaal achterwege kunnen blijven.

* Verordening Individuele Behandeling Afvalwater vastgesteld

De gemeenteraad heeft in de raadsvergadering van 16 maart 2004 de Verordening Subsidie IBA vastgesteld. Dit betreft een verordening waarin aangegeven staat hoe de gemeente omgaat met Individuele Behandeling Afvalwater (IBA). Het gaat er hierbij om dat bewoners van huizen die niet aangesloten zijn op het riool voorlichting krijgen en financieel tegemoetgekomen worden door de gemeente in de realisering van een wettelijk vereiste oplossing. Bewoners moeten een IBA aanschaffen, in de meeste gevallen gaat het hier om een IBA klasse I, oftewel een gewone sceptic tank.

De bijdrage van de gemeente bedraagt 2000,00 per pand, dat voor onbepaalde tijd bestemd is voor permanente bewoning. Dit bedrag wordt aan de aanvrager beschikbaar gesteld indien wordt voldaan aan alle onderstaande eisen:


* Voor het betreffende pand heeft de Gemeente Roggel en Neer van de provincie Limburg een ontheffing als gevolg van artikel 10.33 van de Wet milieubeheer gekregen, waardoor de gemeente vrijgesteld is dit pand aan te sluiten op haar rioolstelsel.
* De lozing betreft een beperkte lozing van huishoudelijk afvalwater. De IBA dient minimaal klasse IBA-klasse 2 te zijn.
* Bij de aanvraag tot een bijdrage dient een certificaat voor IBA-klasse 2 normering en, voor zover van toepassing, een onderzoek zoals bedoeld in paragraaf 6.1 van de uitvoeringsregeling van het Lozingenbesluit Bodembescherming, gevoegd te zijn. Deze stukken en het aanvraagformulier tot een bijdrage dienen vóór aanvang van de werkzaamheden tot plaatsing van een IBA ingediend te zijn bij de Gemeente Roggel en Neer.
* De gemeente heeft het hele IBA-systeem gecontroleerd en naar aanleiding hiervan geconstateerd dat de bodemlozing doelmatig plaatsvindt.

Volgende week leest u aanvullende informatie voor toekomstige IBA-gebruikers en andere geïnteresseerden. Op de gemeentelijke website (www.roggel-en-neer.nl) vindt u een uitgebreide lijst met de meest gestelde vragen met betrekking tot IBA. Informatie: unit milieu, dhr. W. Boonen, tel. 0475 499509.

Volgende week leest u meer over de raadsvergadering van 16 maart 2004. Wordt vervolgd!!