Gemeente Heerlen

17 maart t/m 3 april
Dogtroep komt naar Heerlen!

Het internationaal bekende Amsterdamse theatergezelschap Dogtroep komt naar Heerlen. De gemeente Heerlen is erin geslaagd speciaal in en rond het Parkstad Limburg Theater Heerlen een theatervoorstelling door Dogtroep te laten produceren. Hiermee wil het college de tijdelijke sluiting en herstructurering van de schouwburg niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Bovendien versterkt Heerlen hiermee opnieuw haar reputatie van stad met vernieuwende cultuur.

Dogtroep heeft reeds een tweetal keren een, landelijk spraakmakende productie in Heerlen gerealiseerd. Reden waarom de gemeente Heerlen nu opnieuw in overleg met het gezelschap getreden is, om weer een nieuwe theaterproductie in Heerlen te maken. Ook van de zijde van de provincie Limburg kwamen signalen, dat een dergelijk initiatief ook op provinciaal niveau ondersteund zou worden. Als locatie werd aangegeven dat het wellicht een idee zou zijn om de theaterproductie te realiseren in het Parkstad Limburg Theater te Heerlen.

Dogtroep heeft tot ver over de grenzen faam verworven met grootschalige beeldende theatervoorstellingen. De groep maakt gebruik van beeld, spel en muziek en nauwelijks van tekst. De locatie vormt vrijwel altijd het uitgangspunt voor de voorstelling. Niet alleen de fysieke mogelijkheden ervan, maar ook de geschiedenis en de sociale context van een plek vormen de inspiratiebronnen waaruit Dogtroep de ideeën voor een voorstelling haalt. Zo maakte Dogtroep de afgelopen jaren bijvoorbeeld voorstellingen op even sneeuwhelling in de Franse Alpen, een watervlakte in Sevilla, de gloednieuwe Passenger Terminal Amsterdam en op het Rode Plein van Moskou. Special voorstellingen werden ook gemaakt voor de theaters in Chicago, Praag en het Carré in Amsterdam. Namen van formaat! In het najaar van 2004 zal Dogtroep een productie maken ter gelegenheid van de opening van de Nederlandse ambassade in Berlijn.

In Heerlen zal Dogtroep vooral iets doen met de grote glazen pui van de schouwburg. De voorstelling vindt overal rond de schouwburg plaats, behalve op het toneel. Bij de theatervoorstelling zal de muzikale amateurwereld uit Heerlen (harmonieën en fanfares) alsmede ook de popscene uit de regio worden betrokken. Ook zal daaraan een educatief CKV-traject worden gekoppeld zodat ook leerlingen uit het voortgezet onderwijs daarbij betrokken zullen worden. Daarnaast is van de zijde van TELEAC te kennen gegeven dat men met Dogtroep een film wil produceren over de totstandkoming van een theaterproductie op locatie te Heerlen.

De voorstellingen vinden plaats van 17 maart t/m 3 april 2004 met uitzondering van de zondagen en maandagen. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de kassa van de stadsschouwburg in Heerlen, tel. 045-5716607 of via www.parkstadlimburgtheaters.nl

Gemeente Heerlen, 12 februari 2004
Gemeente Heerlen, 12 februari 2004
Afdeling communicatie
Hanny Bladt, tel (045)5604070
persvoorlichting@heerlen.nl

---- --