Gemeente Ede

nummer 29 / Ede, 17 februari 2004

65 miljoen euro voor aanpak stedelijke problemen

De provincie Gelderland heeft opnieuw middelen beschikbaar gesteld voor het aanpakken van stedelijke knelpunten. In totaal is EUR 65 miljoen beschikbaar voor de tweede fase van het Gelders Stedelijk Ontwikkelingsbeleid voor de jaren 2005-2007. Acht Gelderse gemeenten, waaronder Ede, is gevraagd om een programma in te dienen. In het najaar zal de provincie beslissen hoe de middelen verdeeld worden onder de acht gemeenten.

Het concept van het Edese programma is dinsdag 17 maart vastgesteld in het college van B. en W. Op 4 maart zal de gemeenteraad zich buigen over de door burgemeester en wethouders gemaakte keuzen en de daarbij gebruikte kaders en uitgangspunten. Het Edese programma krijgt als werknaam: Stedelijk Ontwikkelingsprogramma Ede-2, kortweg: SOE-2.

Drie thema's
Door het college is ervoor gekozen om in het SOE-programma projecten op te nemen die te maken hebben met de volgende drie thema's:
1. Vitale wijken, waarbij kan worden gedacht aan de vergroting van sociale cohesie, aan het versterken van voorzieningen op het gebied van zorg, welzijn en onderwijs en aan het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting.

2. Veilige Stad, waarbij het gaat om zaken als huiselijk geweld, bevordering van veiligheid en leefbaarheid en de integrale aanpak van risicovolle jongeren.

3. Vernieuwende economie: hierbij staan onder meer vernieuwende economische ontwikkelingen en de bevordering van werkgelegenheid op het programma.

Na de Raadsvergadering zal het SOE-2 programma in maart en april worden besproken met inwoners van Ede en met instellingen, bedrijven en organisaties.

De inwoners van Ede krijgen verschillende mogelijkheden om op het voorstel te reageren en zelf ideeën aan te dragen. Half maart wordt er een informatief artikel geplaatst op de voorlichtingspagina van Ede Stad met de oproep om te reageren. Daarnaast zal in maart een speciale SOE-2 website starten met informatie en de mogelijkheid om te reageren. Tenslotte wordt nog onderzocht of ook de drie informatiezuilen van de gemeente Ede een rol kunnen vervullen in deze inspraakperiode die tot half mei zal duren.

Voor maatschappelijke instellingen, bedrijven, raadsleden, statenleden en betrokken ambtenaren wordt begin april een speciale SOE-bijeenkomst gehouden.

De inspraakreacties zullen worden verwerkt in een aangepast SOE-2 voorstel met een aantal concrete projecten. Na behandeling daarvan in de Commissie RO in augustus kan de definitieve vaststelling plaats vinden door de gemeenteraad in september 2004. Verwacht wordt dat de provincie in oktober of november de programma's van de acht gemeenten zal beoordelen en de miljoenen zal verdelen.