Gemeente Eindhoven

Persbericht: 15 maart 2004

Gemeente ontvangt boom voor Beste BomenIdee 2003

Planten Moseik begin publiekscampagne over bomen

Het planten van een flinke Moseik door de wethouder van Kunst, Cultuur en Stadsbeheer, de heer Paul van der Grinten, op woensdag 17 maart is ook het begin van een periode waarin de gemeente Eindhoven extra aandacht vraagt voor het rijke bomenbezit van de stad.

De Moseik (Quercus cerris Wodan) is een geschenk van de landelijke Bomenstichting als prijs voor het Beste BomenIdee 2003. De gemeente Eindhoven en het Milieu Educatie Centrum kregen de prijs voor de fotowedstrijd De mooiste boom van Eindhoven die vorig jaar werd gehouden. Die fotowedstrijd was bedoeld om aandacht te vragen voor (Eindhovense) bomen en een groot succes. Uit de honderden inzendingen kwam een foto van een monumentale wilgenboom langs de Dommel waar Tongelreep en Dommel samenvloeien - als beste uit de bus. Niet toevallig want de maker was de bekende Eindhovense amateurfotograaf Gerard van Mol. Doorslaggevend voor het behalen van de onderscheiding voor het Beste Bomenidee 2003 waren volgens de jury de eenvoud en effectiviteit van het idee, dat landelijk makkelijk navolging kan vinden door andere gemeenten.
De boom wordt woensdag 17 maart eerst door de directeur van de landelijke Bomenstichting, mevrouw drs. H.A.C.M. van der Poel, symbolisch overgedragen waarna wethouder Van der Grinten de laatste planthandeling zal verrichten. De boom zelf wordt aangeboden door Boomkwekerij Gebr. Van den Berk BV.
De Moseik komt te staan aan de zuidzijde van het Stadswandelpark, langs de ventweg van de Boutenslaan, een toekomstplek waar de boom in alle rust oud kan worden. De Bomenstichting beijvert zich voor het vergroten van respect en de zorg voor bomen in Nederland. Daarbij hoort een pleidooi voor aanplant van bomen op plaatsen waar zij de kans krijgen vele jaren het landschap of de woonomgeving te sieren.

Nationale Boomfeestdag
Respect en zorg voor bomen is ook een algemeen thema achter andere activiteiten die de gemeente in de komende periode ontplooit. Zo doet Eindhoven weer mee aan de Nationale Boomfeestdag die dit jaar op woensdag 24 maart wordt gehouden.
In Eindhoven zullen op die dag leerlingen van een viertal scholen in Woensel- Noord honderden bomen planten voor een bijzonder bos. Aan de Nationale Boomfeestdag wordt ook aandacht besteed op affiches in 180 mupis die in week 13 en 14 te zien zullen zijn langs de belangrijkste wegen van Eindhoven. De mupis dragen ook het gezicht uit van de campagne Eindhoven Beeldschoon waarmee de gemeente sinds vorig jaar aandacht vraagt voor het onderhoud van de woonomgeving. Achterliggend doel daarbij is ook de inwoners meer te betrekken bij dat onderhoud door onder meer zelfwerkzaamheid te stimuleren.

Eindhoven Beeldschoon
Ander onderdeel van de campagne Eindhoven Beeldschoon is de uitgave van de 2e Schone Stadkrant die in week 14 huis aan huis wordt verspreid. Dit nummer is helemaal gewijd aan onderhoud van en beleid over bomen in de gemeente Eindhoven. Naast informatie over bijvoorbeeld het snoeien van straatbomen en de bestrijding van ziekten ook aandacht voor het bomenbeleid zoals dat onder meer is vastgelegd in de nota Niet kappen tenzij. Deze nota betekende vorig jaar een grote stap vooruit in de omgang met bomen bij nieuwbouwplannen en onderhoud. Eerder kreeg de gemeente al een compliment van de Bomenstichting voor de wijze waarop de bescherming van bomen bij de aanleg van kabels en leidingen is geregeld in Eindhoven. Niet toevallig wordt het eerste exemplaar van dit bomennummer van de Schone Stadkrant woensdag 17 maart door wethouder Van der Grinten uitgereikt aan de directeur van de Bomenstichting.

© 2004 Gemeente Eindhoven