Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 15/03/2004

Over Hollandse hoofddoeken en Franse foulards

De VU organiseert woensdag 17 maart een debat over religieuze symbolen in het publieke domein. Moeten deze symbolen getolereerd of juist verboden worden? om deze vraag draait het in het debat.

De Nederlandse omgang met de ´islamitische´ hoofddoek en gezichtssluier (niqaab)staat bekend als pragmatisch en tolerant. Daarmee lijkt deze tegengesteld aan de Franse benadering die doorgaat voor zeer principieel, en die onlangs heeft geresulteerd in een wettelijk hoofddoekverbod in publieke instellingen.

Steeds meer Nederlanders vinden dat Nederland een voorbeeld zou moeten nemen aan Frankrijk, en eveneens principieel stelling moet nemen tegen het dragen van een hoofddoek (op scholen en in het openbaar bestuur m.n.), en al helemaal tegen de gezichtssluier, waarvoor een algemeen verbod zou moeten gelden. Behalve de vraag of het Nederlandse hoofddoek- en niqaab-beleid wel zo pragmatisch is en het Franse beleid wel zo principieel als men veronderstelt, is de vraag wat de meerwaarde is van zo´n principiële benadering.

De inleiding wordt verzorgt door mw.dr. Odile Verhaar (rechtsfilosofe aan de VU), gevolgd door een respons van prof.dr. Ruud Koopmans (hoogleraar Sociologie aan de VU).

Het debat wordt georganiseerd In het kader van het interdisciplinaire onderzoeksprogramma "Multiculturaliteit en Religieus Pluralisme".