Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

persbericht

Nummer:
13

Directie:
voorlichting

15-03-2004

Status:
informatie

Nijs langs collegezalen over studiefinanciering

Staatssecretaris Nijs (Onderwijs) maakt van 17 tot en met 25 maart een ronde langs negen collegezalen om met studenten te spreken over een nieuw stelsel van studiefinanciering. De bijeenkomsten zijn bedoeld om informatie te krijgen over hoe studenten denken over het huidige stelsel, wat hun problemen hierbij zijn, welke wensen zij hebben bij een nieuw stelsel en hoe zij aankijken tegen wie wat van een studie moet betalen.
Na de presentatie van het rapport van de Commissie Uitgangspunten Nieuw Studiefinancieringsstelsel (CUNS) onder voorzitterschap van Willem Vermeend -oktober vorig jaar- heeft de staatssecretaris uitgesproken in het najaar van 2004 een voorstel voor een nieuw stelsel aan de Tweede Kamer te willen sturen. Het rapport van de CUNS geeft aan wat de beperkingen zijn van het huidige stelsel en welke alternatieve stelsels al dan niet wenselijk zijn. In de CUNS hadden ambtenaren, deskundigen en ook de studentenvakbonden en de politieke jongerenorganisaties zitting. Naast de inbreng van de studentenorganisaties, wil Nijs rechtstreeks de mening van studenten horen. Voor Nijs is de collegezalenronde een belangrijk middel om de werelden van Haagse politiek en dagelijkse realiteit van studenten met elkaar te verbinden. De staatssecretaris neemt bij de vorming van het nieuwe stelsel de informatie uit deze bijeenkomsten mee.

Redenen om een nieuw stelsel in te voeren zijn dat het huidige stelsel tegen zijn beperkingen op loopt vanwege een aantal belangrijke ontwikkelingen. De invoering van de bachelor-masterstructuur, de internationalisering in het hoger onderwijs, het toenemende vraaggestuurd onderwijs en het belang van de kenniseconomie zorgen ervoor dat het huidige stelsel niet meer aansluit op de praktijk van vandaag. De CUNS heeft twee stelsels voorgedragen die voldoen aan deze ontwikkelingen en passen binnen de door de commissie gestelde randvoorwaarden: een sociaal leenstelsel waarbij het aflossingsrisico ligt bij de overheid en een combinatiestelsel van gift en (sociale) lening. Drie alternatieven worden niet realistisch geacht: hoger-onderwijsbelasting, een sociaal leenstelsel waarbij het aflossingsrisico ligt bij de studenten en helemaal geen stelsel (zoals in Duitsland).

Programma Nijs on tour:

Woensdag 17 maart:
09:30 uur Haagse Hogeschool
Hoorcollegezaal K.45, Hoofdgebouw, Johanna Westdijkplein 75, Den Haag

12:45 uur Hogeschool van Amsterdam
Leeuwenburg, Auditorium D 1.18, Weesperzijde 190, Amsterdam

Maandag 22 maart:
15:00 uur Universiteit van Utrecht
Willem C. van Unnik gebouw, Heidelberglaan, Uithof, Utrecht

18:30 uur Katholieke Universiteit Nijmegen
Auditorium, Medische Faculteit, Geert Grooteplein 15, Nijmegen

Dinsdag 23 maart:
10:30 uur Hogeschool van Groningen
Congreszaal 'De Appel', Zernikeplein 7, Groningen

14:30 uur Technische Universiteit Twente
Vrijhof, audiozaal, gebouw 47, Campus, Universiteit Twente, Enschede

18:00 uur Landbouw Universiteit Wageningen
De Leeuwenborch, Hofsteezaal, C64, Hollandseweg 1, Wageningen

Woensdag 24 maart:
10:00 uur Universiteit van Tilburg
Universiteitsterrein, Black Box, gebouw K, Warandelaan, Tilburg

Donderdag 25 maart:
9:45 uur Hogeschool Rotterdam
11e etage Hoofdgebouw, Museumpark 40, Rotterdam

Ministerie van OCW
Rijnstraat 50
Postbus 16375
2500 BJ Den Haag
T: 070 412 34 56
F: 070 412 34 50
E: info@minocw.nl