Amsterdam RAI

negen-maanden-beurs 2004
15 mrt 2004

Onderzoek negen-maanden-beurs 2004: Driekwart van aanstaande moeders kiest voor borstvoeding. TWEEDERDE ZWANGEREN GAAT NIET MINDER WERKEN.

Tweederde van alle Nederlandse vrouwen die in verwachting zijn, is niet van plan om na de bevalling minder te gaan werken. Hun partners zijn dat evenmin van plan. Verder blijkt eveneens tweederde van de in verwachting zijnde vrouwen niet te weten van welk geslacht hun ongeboren baby is. Een opmerkelijke score, gezien de groeiende populariteit van zogenaamde pret-echos. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de negen-maanden-beurs, die woensdag 17 maart van start gaat in Amsterdam RAI.

Het onderzoek werd gehouden onder bijna 600 vrouwen, die óf in verwachting zijn, dan wel recent een kind hebben gekregen. 66 procent van de zwangere vrouwen gaf aan niet van plan te zijn minder te gaan werken na de komst van de baby. Hun partner gaat dat evenmin doen. 30% van de ondervraagden geeft aan zelf minder te gaan werken en in 4% gaat zowel de aanstaande moeder als de aanstaande vader part-time werken. In 1 procent van de gevallen gaat alleen de man minder werken na de geboorte van het kind. Overigens was 62% van de zwangere vrouwen al part-time werkzaam, tegen 9% full-time. Van de partners werkt 92% full-time. Op de vraag of men van plan is het toekomstige kindje naar een kinderdagverblijf te brengen antwoordde 40 procent dat zeker van plan te zijn. Driekwart van hen heeft de toekomstige boreling zelfs al ingeschreven.

Overheid
Drie op de vijf ondervraagde (aanstaande) moeders zegt de overheidscampagne te kennen, die mannen en vrouwen ertoe moet aanzetten om de taken in het huishouden eerlijk te verdelen. Opvallend is dat hoe hoger men is opgeleid, hoe frequenter men bekend is met de campagne. 71 procent van de ondervraagden vindt overigens dat de overheid zich helemaal niet zou moeten bemoeien met de verdeling van de huishoudelijke taken. 16 procent vindt van wel, waarbij er een duidelijk verband is tussen de mate van opleiding en de overheidsbemoeienis. Hoe hoger men is opgeleid, hoe vaker men vindt dat de overheid zich wel moet bemoeien met een eerlijke verdeling tussen werk binnens- en buitenshuis.

Geslacht
63 procent van de vrouwen die in verwachting zijn, weet niet of de baby een jongen of een meisje is. Dat is, in deze tijd van pret-echos, een opvallend hoog aantal. Van de 37% die het geslacht van de baby wél weet, houdt bijna de helft dat percentage voor zichzelf. Mocht de kennis wél worden gedeeld, dan is dat in de meeste gevallen met familieleden (47%), vrienden (36 %) of andere kinderen in het gezin (26%).
Als het om bevallen gaat, is het ziekenhuis het populairst, maar thuis bevallen wint nog steeds terrein. 47% van de zwangeren geeft aan in het ziekenhuis te gaan bevallen, terwijl 43 procent de voorkeur geeft aan thuis. 8 procent weet het nog niet en 3 procent geeft een andere locatie aan, zoals een kraamhotel.

Borstvoeding
Bijna driekwart (74 %) van de ondervraagde zwangere vrouwen kiest voor borstvoeding. Bij vrouwen die al een kind hebben ligt dat percentage iets lager (71 procent). Een kwart van de zwangeren laat weten de voorkeur te geven aan flessenvoeding. De meest genoemde reden om te kiezen voor borstvoeding is dat het beter is dan de fles. Twee op de vijf zwangere vrouwen geven dat aan. Volgens 17% van de ondervraagden is borstvoeding gezonder en één op de negen vrouwen vindt borstvoeding natuurlijker. Van de vrouwen die voor flessenvoeding kiezen doet ruim een kwart dat omdat borstvoeding moeizaam of pijnlijk is. Eén op de vijf van deze vrouwen kiest voor de fles omdat dat gemakkelijker is en één op de tien vindt het handig dat op die manier ook een ander de voeding van de baby op zich kan nemen.

Het onderzoek werd gehouden ter gelegenheid van de
negen-maanden-beurs. Het is gehouden door Amsterdam RAI, in samenwerking met ibt marktonderzoek onder een representatieve groep van 600 Nederlandse moeders en aanstaande moeders.

De negen-maanden-beurs is geopend van woensdag 17 tot en met zondag 21 maart in de Holandhal (hal 11) van Amsterdam RAI. De openingstijden zijn van 11.00 tot 18.00 uur. Op donderdag 18 en vrijdag 19 maart is de beurs open tot 22.00 uur. Een toegangskaartje voor de negen-maanden-beurs geeft ook toegang tot de Huishoudbeurs.

Amsterdam, 15 maart 2004

---

---------------------------------------
Noot voor de redactie /