Gemeente Amsterdam

Gemeenteraad: Wel of geen enquête?
16 maart 2004 - Eelco Corveleijn, raadsgriffie
Woensdag 17 maart a.s. besluit de Amsterdamse gemeenteraad of er een raadsenquête komt naar het in 2002 ontstane financiële tekort, de al geruime tijd bestaande fraudegevoeligheid bij en het verlies van het contract met het stadsdeel Amsterdam Oud-Zuid door dienst Stadstoezicht. Dit gebeurt naar aanleiding van het rapport van de vooronderzoekscommissie Stadstoezicht, dat op 19 februari jl. aan de raad werd aangeboden. De woordvoerders van de verschillende partijen krijgen hier de gelegenheid met elkaar en met het college in debat te gaan.

Stevige conclusies

De onderzoekscommissie trekt in haar rapport stevige conclusies. Ze constateert dat management en bestuur aanmerkelijk hebben bijgedragen aan de problemen bij dienst Stadstoezicht die zich tussen 1996 en 2003 voordeden. Een enquête zou volgens haar echter niet tot leiden tot andere conclusies en is daarom overbodig.

Onzekere uitkomst

Als voorbereiding op het debat van 17 maart hebben alle partijen de vooronderzoekscommissie in een speciale commissievergadering toelichting kunnen vragen op het onderzoeksrapport. In deze vergadering tekende zich nog geen duidelijke politieke conclusie af. Complicerend is dat veel politieke partijen op de een of andere manier verweven zijn met de geschiedenis van Stadstoezicht.

Speciale commissievergadering

In de speciale gecombineerde vergadering van de raadscommissies Algemene Zaken en Bedrijven werd een aantal verhelderende vragen gesteld maar ook kritische kanttekeningen geplaatst. Pasten de conclusies bij de inhoud van het rapport en was het onderzoek passend en volledig? Moeten mensen worden gehoord? Daarbij vroeg de voorzitter van de commissie aandacht voor het algemene probleem van de toezichthoudende rol van het college op een uitvoerende dienst. Ook vroeg de raad de wethouder om een schriftelijke reactie op het rapport voorafgaand aan het raadsdebat. Voor de raad belangrijk om zijn afweging te maken.

Raadsbehandeling

Aanstaande woensdag krijgt het college en met name ook portefeuillehouder Hester Maij voor het eerst de gelegenheid officieel te reageren op het onderzoek van de raad naar het gevoerde beheer en bestuur van Stadstoezicht.
Op grond van het debat over het verslag van de vooronderzoekscommissie zal de raad conclusies trekken.

© Gemeente Amsterdam