Gemeente De Ronde Venen

Samenwerking Abcoude en De Ronde Venen intensiever 16-03-2004

De gemeenten Abcoude en De Ronde Venen gaan hun samenwerking intensiveren. Uitgangspunt voor de samenwerking is dat hij, zowel uit financieel als kwalitatief oogpunt, praktisch wordt ingevuld. Er ontstaat dan een win-win situatie voor de beide gemeenten. Al in januari 2003 zijn er gesprekken geweest tussen de colleges van burgemeester en wethouders Abcoude en De Ronde Venen over een verdere samenwerking. De tussen de twee colleges gemaakte afspraken zijn door de managementteams van beide gemeenten nader uitgewerkt.

Werkterreinen
De accenten voor de verdere samenwerking komen te liggen op het vlak van kennisuitwisseling en praktische ondersteuning. Vooral de werkterreinen Welzijn, Onderwijs en Sociale Zaken, Financiën, Automatisering, Personeel & Organisatie, Rampenbestrijding, Handhaving, Bouw- en Woningtoezicht en Openbare Werken worden gezamenlijk onder de loep genomen.

Een voorbeeld van de samenwerking zijn de taken op het gebied van het vreemdelingenloket. Vanaf 13 april 2004 gaat de werkwijze van de IND (de immigratie en Naturalisatiedienst) veranderen. Het aanvragen van een verblijfsvergunning wordt vanaf april een taak van de gemeente. Een vreemdeling kan dan bij de gemeente zich zowel inschrijven als een verblijfsvergunning aanvragen. Het college van B&W van Abcoude heeft de gemeente de Ronde Venen gevraagd de werkzaamheden op het gebied van de vreemdelingentaken ook voor de gemeente Abcoude te gaan uitvoeren en zo op de kosten van beide gemeenten te besparen. De gemeente Loenen overweegt ook om het vreemdelingenloket onder te brengen bij de gemeente De Ronde Venen.
Samenwerking Utrecht-West
De intensivering van de samenwerking tussen gemeente Abcoude en gemeente De Ronde Venen staat los van de samenwerking tussen de acht gemeenten in Utrecht-West (Abcoude, Loenen, De Ronde Venen, Breukelen, Woerden, Montfoort, Oudewater, Lopik). De besluitvorming over de bestuurlijke samenwerking in Utrecht-West ligt momenteel bij de gemeenteraden van de acht gemeenten. Naar verwachting zal de samenwerking Utrecht-West in juni 2004 van kracht worden.