Centraal Bureau Levensmiddelen


Persberichten

Brief aan Voedingscentrum

Onderstaande brief zonden CBL, SMA en VAI aan het Voedingscentrum over het voorstel voor verplichte afdracht over miljoenen voedingsreclame.

Geachte mevrouw Van Sluys,

Hoewel u reeds op andere wijze kennis heeft genomen van onze reactie hebben wij gemeend u ook schriftelijk op de hoogte te brengen van onze verbazing betreffende uw persbericht dd. 16 februari jl. In dit persbericht stelt u voor om één procent van alle reclamebestedingen door de voedingsmiddelenindustrie te laten afdragen, via een verplichtende onderlinge afspraak, voor voorlichting aan consumenten over gezond eetgedrag. 'Dit als tegenhanger voor de ongebreidelde promotie en om de kennis van de consument te vergroten en om daarmee overconsumptie te voorkomen.' In het vervolg van uw persbericht worden de reclamebestedingen door retail en horeca hier nog aan toegevoegd.

Zoals bij u bekend is tijdens het ROW-overleg dd. 2 februari jl. opnieuw door de vertegenwoordigers van de voedingsmiddelenindustrie nadrukkelijk aangegeven dat de producenten, in samenwerking met alle betrokkenen, hun (mede)verantwoordelijkheid willen nemen met betrekking tot het terugdringen van overgewicht.

Met uw persbericht kiest u voor communicatie via de media in plaats van te proberen via een gezamenlijke aanpak naar oplossingen te zoeken.

Wij betreuren het dan ook zeer dat u uw voorstel zonder overleg met betrokkenen openbaar heeft gemaakt.

Graag willen wij van u opheldering over uw voorstel.

Met vriendelijke groet,

voorzitter CBL
K.L. van den Doel

voorzitter SMA
E.J. Korthals Altes

voorzitter VAI
F.J.M.C. Tummers