Openbaar Ministerie

17 maart 2004

Achterstand in verkeersboetes valt mee

De doorlooptijd van Mulderberoepen in Amsterdam bedraagt momenteel circa 35 dagen. Dit betekent dat de insteller van het beroep normaal gesproken binnen een termijn van 5 a 6 weken de beslissing in de bus heeft. Landelijk ligt dit gemiddelde ook lager dan de berichtgeving suggereert, te weten minder dan 45 dagen. Aan het Amsterdamse parket bedraagt de voorraad beroepen ten de zogenoemde Mulderbeschikkingen circa 5500 zaken. Dit betreft niet alleen snelheid maar ook beroepen tegen beschikkingen inzake parkeren, rijden door rood licht, geen gebruik van gordel, kleven, etc. Jaarlijks komen er tussen de 60.000 en 80.000 beroepen binnen.
In de media zijn berichten gekomen over de enorme voorraden bezwaarschriften tegen snelheidsboetes, die liggen te wachten op een beslissing. Deze berichten zijn niet in overeenstemming met de werkelijkheid en worden mogelijk veroorzaakt doordat de twee soorten zaken door elkaar lopen.

Door het OM worden twee soorten zaken behandeld die betrekking hebben op de verkeersovertredingen. Enerzijds zijn dit de Mulderberoepen en anderzijds zijn dit de strafzaken, waaronder de zwaardere snelheidsovertredingen. De categorie strafzaken vraagt van het Openbaar Ministerie een andere benadering. In alle zaken moet een inhoudelijke beslissing worden genomen alvorens een dagvaarding wordt uitgebracht. In veel van die zaken is al een (of meer) transactievoorstel aangeboden aan de verdachte. Dit gebeurt voordat de zaak in Amsterdam is en wordt verzorgd door het CJIB. Hierdoor kunnen de zaken al 3 tot 6 maanden oud zijn bij ontvangst. Gelet op de tijd die daarna nog nodig is om deze zaken in te plannen voor de zittingen van de kantonrechter is daar de doorlooptijd hoger. De extra aandacht van bestuur, politie en openbar ministerie voor de handhaving van de kleine norm en het terugwinnen van het gezag in de openbare ruimte zorgt er voor dat er een groot aanbod van zaken is. De tijd om de strafzaken aan de kantonrechter voor te leggen loopt daardoor enigszins op.