Gemeente Stede Broec 17-3-2004
Gemeenten controleren installaties gas en elektra Woningeigenaren en verhuurders zijn in de eerste plaats zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van de gas- en elektra-installaties. De keuring van die installaties wordt een nieuwe taak van gemeenten. Dat schrijft minister Dekker (VROM) in een brief aan de Tweede Kamer. De minister heeft met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten afspraken gemaakt over de rol van gemeenten bij het toezicht op de keuringen.

Eigen verantwoordelijkheid
De eigen verantwoordelijkheid van eigenaren voor de veiligheid staat voorop, omdat aan de buitenkant van huizen niet valt af te zien hoe het binnen met de veiligheid is gesteld. Het ministerie van VROM is eind vorig jaar een campagne gestart om huiseigenaren en huurders bewust te maken van hun verantwoordelijkheid voor het goed gebruik en het onderhoud van de installaties.

Keuringen
De minister en de gemeenten hebben afgesproken dat er in eerste instantie alleen voor risicovolle woonpanden een verplichte keuring komt. Daarnaast wordt een stelsel van gecertificeerde keuringen ontwikkeld. Voor de definitie van 'risicowoningen' moeten nog objectieve criteria worden vastgesteld. Ligging en ouderdom van de woningen en de aard van het gebruik (bijvoorbeeld voor kamerverhuur) zullen hierbij een rol spelen.

Kosten voor de eigenaar
De kosten voor de keuringen en eventuele herstelkosten aan de installaties komen voor rekening van de eigenaar. In een later stadium wordt gekeken of er ook voor andere woningen een verplichte keuring moet komen.

Onduidelijkheid
Aanleiding voor de afspraken waren twee gasexplosies vorig jaar in Rotterdam en Den Haag. Daarbij bleek dat er onduidelijkheid bestond over wie er verantwoordelijk is voor (het toezicht op) de veiligheid van gasinstallaties in woningen.