Gemeente Voorburg-Leidschendam


Regeling tegen foutparkeren Leidschendam-Voorburg

Persbericht, Leidschendam-Voorburg, 15 maart 2004
---

Leidschendam-Voorburg gaat binnenkort een nieuw instrument inzetten bij het optreden tegen foutief geparkeerde voertuigen. Burgemeester en wethouders van die gemeente hebben deze week namelijk aangekondigd een jaar lang te gaan proefdraaien met een zogenaamde ´Verplaatsingsregeling´. Zij hebben de bevoegdheid een voertuig te verwijderen als dit noodzakelijk is voor de veiligheid, de vrijheid van het verkeer of het vrijhouden van wegen. Op basis van deze regeling kan snel worden ingegrepen als een geparkeerd voertuig voor overlast zorgt. Dit is met name van belang voor een snelle inzet van de brandweer.

Verplaatsen
De Verplaatsingsregeling is een vereenvoudigde vorm van een Wegsleepverordening. Zo´n officiële wegsleepregeling moet aan een aantal voornamelijk juridische voorwaarden voldoen en heeft belangrijke financiële en personele consequenties. Een wegsleepregeling zou de gemeente voor hoge kosten plaatsen. De afgelopen jaren hebben zich echter minder dan tien situaties voorgedaan waarbij een wegsleepregeling van pas zou zijn gekomen. In die gevallen werden de voertuigen met een takelwagen verplaatst; een eenvoudige handelwijze zonder juridische procedures.

Proefperiode
Burgemeester en wethouders hebben nu besloten deze praktijk nader uit te werken in een volwaardige Verplaatsingsregeling. Op basis van deze regeling kan de gemeente hinderlijk geparkeerde voertuigen laten verplaatsen naar een parkeerplaats in de omgeving waar ze geen hinder opleveren. De eigenaar van het voertuig draait voor de verplaatsingskosten op.
Zodra de Verplaatsingsregeling is vastgesteld gaat de proef van start. In het voorjaar van 2005 vindt een evaluatie plaats, waarbij de ervaringen van de brandweer expliciet worden meegewogen.