Provincie Limburg

Inwoners van Limburg praten mee over Sociale Agenda Provincie Start debatten in mei 2004

De Provincie gaat in mei 2004 met de inwoners van Limburg in gesprek over de wensen en behoeften die leven op sociaal vlak. Gedeputeerden Odile Wolfs en Herman Vrehen: Wij willen van de mensen horen waar de knelpunten liggen en welke prioriteiten de leefbaarheid snel verbeteren. Vervolgens concrete afspraken maken en daadwerkelijk uitvoeren. Gedeputeerde Staten (GS) stellen op basis van deze informatie een sociale beleidsagenda op die eind 2004 aan het Rijk wordt aangeboden. Met deze aanpak wordt op een samenhangende manier én van onderop sociaal beleid gemaakt op provinciaal en landelijk niveau. Voor de uitvoering van de sociale debatten stellen GS 53.500,- beschikbaar.

Bij de sociale debatten is het de bedoeling met de burger in gesprek te gaan. Er wordt een appèl gedaan op de individuele burger, maar ook op vertegenwoordigers van dorps- en wijkraden, belangenbehartigers van minderheden en allochtonen, vertegenwoordigers van kleine kernen en bewonersorganisaties. Hiermee willen GS tot een goede spreiding van verschillende belangen komen. De Limburgse gemeenten en belangenorganisaties zijn nauw betrokken bij dit proces. De Provincie treedt op als regisseur en partner van regionale ontwikkelingen en heeft een verantwoordelijkheid in de afstemming van beleidsacties van lokale en regionale partners. Half mei starten de sociale debatten die plaatsvinden in de acht regios die overeenkomen met de regios van Wonen, Welzijn en Zorg. Door middel van advertenties in kranten en spotjes op radio en TV, vestigt de Provincie de aandacht op de sociale debatten.

Commissie Simons
De landelijke Commissie Simons bracht in mei 2002 een advies uit over het toekomstig sociaal beleid van de provincies. Hiermee wil de commissie de effectiviteit van de provincies vergroten bij de versterking én oplossing van problemen van de sociale infrastructuur. Versterking van de sociale infrastructuur wordt nodig geacht omdat deze sector kwantitatieve en kwalitatieve tekorten vertoont. Voorbeelden hiervan zijn: integratie nieuwkomers, bereikbaarheid en beschikbaarheid van voorzieningen, kwaliteit van dienstverlening en maatschappelijke uitval. De commissie heeft aanbevolen om tweejaarlijks een sociaal rapport op te stellen waarin de toestand van de sociale infrastructuur in beeld wordt gebracht en waarover een publiek debat wordt gehouden. Deze informatie draagt dan vervolgens bij aan een Sociale Agenda waarmee het Rijk en de Provincie beleid kan ontwikkelen. Via de Sociale Agenda wil de Provincie komen tot verbeteropgaven die uitgewerkt worden binnen het thema Vitale wijken, kernen en buurten.

17-3-2004 09:49