CDA Rotterdam


Persberichten

Rotterdam, 17 maart 2004 CDA-G4 bezorgd over inkomenspositie zwakkere groepen

De CDA-fracties in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zijn bezorgd over de inkomenspositie van chronisch zieken, gehandicapten en ouderen met een minimuminkomen. De CDA-fracties uit de G4 dringen in een brief aan CDA vice-fractievoorzitter en woordvoerder Gerda Verburg aan op meer aandacht voor deze groepen.

De staatssecretaris van SZW, de heer Rutte heeft voor dit jaar 80 mln. uitgetrokken voor de verbetering van de inkomenspositie van mensen met een minimuminkomen. De werkgevers hebben hieraan nog 20 mln. toegevoegd naar aanleiding van afspraken in het najaarsakkoord. Van deze in totaal 100 mln. is 50 mln. met name bestemd voor inkomensondersteuning aan chronisch zieken, gehandicapten en ouderen met een minimuminkomen. Natuurlijk zijn wij tevreden met de extra middelen voor deze groepen, maar het is teleurstellend dat de staatssecretaris zich beperkt tot 2004. Waar wij ons met name zorgen over maken is wat er na 2005 met deze middelen gebeurt. Nu geen extra geld betekent extra lasten voor de grote steden in 2006.

Ook de Tweede Kamer heeft haar zorgen op dit punt geuit. De kamer heeft op 10 december 2003 een motie van de leden, Weekers, Verburg en Bakker aangenomen. Zij Verzoekt daarin de regering om vanaf het jaar 2005 incidentele extra middelen, die nu worden ingezet voor onder meer de bijzondere bijstand, structureel te maken, teneinde de inkomenspositie van de bedoelde groep chronisch zieken, gehandicapten en ouderen die hiervan afhankelijk is, structureel te waarborgen. (Tweede Kamer, vergaderjaar 2003-2004, 29 200 XV, nr. 53).

Tot op heden is deze motie nog niet uitgevoerd. De druk op de inkomenspositie van deze groepen neemt verder toe, bijvoorbeeld met de invoering van het nieuwe vervoerssysteem Valys dat volgende maand in werking treedt, de bezuiniging op de thuiszorg (o.m. huishoudelijke hulp), de ontwikkelingen rond de Wet Maatschappelijke Zorg en de gevolgen hiervan voor ouderen. Voor de CDA-fracties in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht is verslechtering van de inkomenspositie van chronisch zieken, gehandicapten en ouderen zeer onwenselijk en wij dringen daarom bij de Tweede Kamer aan op uitvoering van deze motie.